Technology

loscreen
Forrás: ITB

Sebesség és szépség

Két nappal a meghirdetett idő előtt kijött a LibreOffice nyílt forrású irodai szoftvercsomag új, 4.4-es verziója. A hivatalos közlemény szerint a legnagyobb változások a kezelőfelületben – és a „motorháztető” alatt, a háttérrendszerben történtek.

Méretezhetők a párbeszédablakok
Méretezhetők a párbeszédablakok
Évek óta folyik a kód tisztítása és elemzése, ami mostanra azt eredményezte, hogy a szoftver sebessége (a hivatalos közlés szerint) átlagosan 30 százalékkal nőtt. Nehéz az ilyet pontosan mérni, de a tapasztalataink alapján egészen szilárdan ki merjük jelenteni, hogy a 4.4-es LibreOffice mind a fájlok megnyitásában, mind a mentésében – és a működésében általában szembetűnően („drámaian”) gyorsabb lett. Ez önmagában sokat javít azon a „felhasználói élményen”, amelynek javítását a Document Foundation (a LibreOffice fejlesztésének ernyőszervezete) fontos célul tűzte ki.

Több, párhuzamosan folyó törekvést takar a „kód tisztítása”. Az egyik fontos vonulat az egységes, és a platformokon (Linux, Windows, OS X) átívelő alkalmazásprogramozási interfész bevezetése, a másik pedig a programhibák gépi felderítésén alapuló minőségjavítás. Mindezek a sebesség növekedésén túlmutató stabilitásnövekedést eredményezett, amit az egyszeri felhasználó a korábban lefagyást okozó funkciók, műveletek megjavulásán érzékelhet.

A „szépség” növekedését nem a grafikus elemek áttervezésén lehet tetten érni (mint az Androidnál), hanem a legtöbb párbeszédablak átméretezhetőségén, amelynek sokszor van értelme, néha pedig nincs. A nagy fejlesztési munka itt az elemek automatikus újrarendeződésében mutatkozik meg (a minimálisnál szükségesnél kisebbre nem lehet „összetolni” a dialógusokat.) Ha már megemlítettük az Androidot, akkor itt a helye, hogy a LibreOffice szintéán most kihozott androidos megtekintő appját is megemlítsük.

Azt javasoljuk a professzionális (avagy óvatos) alkalmazóknak, hogy a teljes bevezetéssel várják meg az első javító verziót (kb. két hetet), a magyar változat kezelőfelülete még nem százszázalékosan magyar, itt-ott még látható angol nyelvű szövegek – ezek biztosan hamar eltűnnek.

Külön öröm lehet a számunkra, hogy az újdonságokat részletező blogbejegyzés több magyar hozzájáruló fejlesztőt is megemlít.