Technology

Pozitív mutatókat hozott az elmúlt negyedév, de az Apple-vel szemben ez sem volt elég.  (forrás: everyjoe.com)
Pozitív mutatókat hozott az elmúlt negyedév, de az Apple-vel szemben ez sem volt elég. (forrás: everyjoe.com)
Forrás: everyjoe.com

2014 az XP vége

Szokásaitól eltérően több mint 10 évig frissítette a Windows XP-t a Microsoft, ám a cég most úgy döntött, végleg megszünteti a terméktámogatást, mégpedig rövid határidővel, 2 év múlva.

A Microsoft általában 10 évvel termékei kiadása után szünteti meg a támogatást szoftvereire, ám az XP elsöprő sikere, vagy éppen a Vista látványos bukása után a cég szokatlanul hosszú ideig életben tartotta az operációs rendszert. A Microsoftnál azonban most úgy döntöttek, 2014-ben megszüntetik a Windows XP támogatását, ezzel váltásra ösztönözve a céges és magánfelhasználókat. A Net Applications piackutatócég idén szeptemberben befejezett kutatásának adatai szerint az asztali számítógépek 50,5 százaléka még ma is Windows XP-t futtat, ami még úgy is jelentős aránynak számít, ha figyelembe vesszük, hogy a közölt adat közel 10 százalékos visszaesést jelent a tavalyi állapothoz képest. A cég magyarázata szerint a céges ügyfelek a Windows Vista megbízhatatlansága miatt sosem váltottak át az új operációs rendszerre, inkább megtartották a jól működő régit.

Már nem sokáig fogyasztható
Már nem sokáig fogyasztható

Pontosan erre a következtetésre jutottak a Microsoftnál is, amikor a Windows 8 bemutatásánál szembesültek azzal, hogy céges ügyfeleik jó része még csak Windows 7-re sem váltott át. Az XP sikerének köszönhetően hosszabb élettartamot kapott, mint a cég egyéb termékei, ám Kevin Turner a Microsoft ügyvezetője kimondta a halálos ítéletet. A Cég 2014-ig hagy időt ügyfeleinek arra, hogy váltsanak, az XP támogatása ezután megszűnik. Az XP-vel együtt a Microsoft nem fogja tovább támogatni az Office 2003-at sem, illetve bármit, ami 2003 áprilisa előtt került forgalomba. A Microsoft annak ellenére, hogy jelenleg leginkább a tablet és mobiltelefon piacra koncentrál nem feledkezik meg a bevételének legnagyobb hányadát adó céges ügyfelekről sem. A 2 éves átmenet elég időt adhat az áttérésre, és az ügyfelek akár azt is eldönthetik, hogy a majd forgalomba kerülő Windows 8-ra, vagy a már egy ideje elérhető Windows 7-re térnek át.