Technology

tringa_totanus
Forrás: Molnár Gábor

Hatmillió magyar madár az interneten

Az eddiginél sokrétűbb és könnyebben végezhetik tudományos munkájukat a madárgyűrűzéssel foglalkozó hazai szakemberek, a T-Systems Magyarország által a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Madárgyűrűzési Központja számára kifejlesztett az új, webes rendszerrel.

Az egyik legrégebben és leggyakrabban alkalmazott módszer a vadon élő madarak egyedi jelölésére a gyűrűzés. Az így megjelölt (azonosított) madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy kézre kerülése sokat elárul életükről. Megismerhetők az egyes fajok vonulási útvonalai, pihenő- és táplálkozóhelyei, telelőterületei. A begyűjtött információk idősoros elemzése révén a populációváltozások hátterében húzódó okokat is fel lehet deríteni.

A Tringa (T-ring application) szoftverrel a közel 6 millió adatrekordot tartalmazó magyarországi madárgyűrűzési adatbank már webes felületen érhető el a felhasználók számára. ( Az alkalmazás a piroslábú cankóról (latin neve tringa totanus) kapta a nevét.)

A rendszer alapja az EURING- (European Union for Bird Ringing) protokoll, amely a madárgyűrűzési adatok tárolásának szabályait tartalmazza. A Tringa legnagyobb előnyei a webes jellegéből adódnak. Több mint 300 hazai regisztrált madárgyűrűző, valamint madármegfigyelők érhetik el már a rendszert – akik alkalmanként vagy rendszeresen figyelnek meg jelölt madarakat.

Látványos újítása a Tringa alkalmazásnak az is, hogy a felhasználók a megkerülési adataikat térképen is láthatják, esetleg megoszthatják a link segítségével.

Magyarországon 1908 óta folynak szervezetten madárjelölések, a kezdetektől felgyűlt adatok digitalizálása a hazai madárgyűrűzés centenáriumára megjelent Madárvonulási atlasz előkészítő munkálataira befejeződtek. Az akkor még offline rendszerben tárolt, és azóta évente 200−250 ezer adatrekorddal bővülő adatbázist a T-systems Magyarország szakemberei idén átalakították az új rendszernek megfelelően, és immár a felhasználók is elérhetik a Tringa rendszeren keresztül.

AZ MME Madárgyűrűzési Központ munkatársainak is óriási előnyt jelent az új rendszer alkalmazása, mivel így az adatrögzítés terhei megoszlanak a felhasználók között, egyszerűbb lesz az adminisztrációs munka, így sokkal több idő marad az adatok elemzésére, jelentések készítésére, és általában, a magyar madárvilág jobb megismerésére, az elmélyültebb tudományos munkára.

(A nagyközönség a XIV. Tatai Vadlúd Sokadalom alkalmával ismerkedhet meg ezzel az új rendszerrel, melyet 2014. november 29-én, 11 órai kezdettel Karcza Zsolt, az MME Madárgyűrűzési Központjának vezetője mutat be.)