Technology

szegedi_tudomanyegyetem_0
Forrás: ITB

1,7 milliárd forintot kap kutatásra a Szegedi Tudományegyetem

Az idegszövet-gép interfész fejlesztéséhez, a népegészségügyi jelentőségű betegségeket érintő kutatásokhoz, továbbá az intelligens rendszerek alkalmazásaihoz, illetve a magyar tudásvagyon újratermeléséhez kapcsolódó kutatásokra 1,7 milliárd forint támogatáshoz jut a Szegedi Tudományegyetem. A három kutatási területhez kötődő négy projekt a Tématerületi Kiválósági Program keretében kap állami finanszírozást.

„A Tématerületi Kiválósági Programból idén 26 egyetem és állami kutatóintézet 55 tématerülete nyert el támogatást összesen 14,6 milliárd forint értékben” – mondta el Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese. Hozzátette: a támogatott kutatások a legfontosabb társadalmi-gazdasági kihívásokra keresnek a gyakorlatban hasznosítható válaszokat.

„Az idei kiírás szerint négy nagy fókuszterülethez kellett illeszkedniük a benyújtott szakmai programoknak: az egészség, a kultúra és család, a biztonságos társadalom és környezet, valamint az ipar és digitalizáció területén ösztönözzük az ígéretes kutatásokat” – emlékeztetett az NKFI Hivatal vezetője.

Dr. Csóka Ildikó (SZTE), Prof. Dr. Kónya Zoltán (SZTE), Sebők Katalin (NKFIH)
Dr. Csóka Ildikó (SZTE), Prof. Dr. Kónya Zoltán (SZTE), Sebők Katalin (NKFIH)
 

A Szegedi Tudományegyetem három kutatási területhez kötődő négy projektje összesen 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott az NKFI Hivatal által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Programból – jelentette be Prof. Dr. Kónya Zoltán. A Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese a sajtótájékoztatón kifejezte reményét, hogy a támogatott projektek megvalósításán fáradozó kutatók munkájának eredményeként jelentős nemzetközi visszhangot kiváltó publikációk, de akár szabadalmak is születnek majd.

A Tématerületi Kiválósági Program 2020. június 30-án záruló fejlesztési időszakában az SZTE tovább kívánja bővíteni kutatási feltételrendszerét, erősíteni fogja tudományos teljesítményét és innovációs képességét, biztosítja a hatékony és eredményes szakmai munka feltételeit – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Dr. Csóka Ildikó, az SZTE Minőségfejlesztési és Stratégiai Főigazgatóság főigazgatója.


 

Az egészség tématerületen a Dr. Berényi Antal (SZTE ÁOK) által vezetett csoport munkája a neurokibernetikához kötődik. Az úgynevezett idegszövet-gép interfészekkel potenciálisan megvalósítható elektroterápiás eljárások megoldást kínálnak olyan krónikus, gyógyszerrel nem kezelhető neuro-pszichiátriai és érzékszervi betegségekre, amelyek Európában több mint 100 millió embert érintenek. A gépek és az emberi idegrendszer összekapcsolását célzó munkában eltérő diszciplínákat művelő kutatók vesznek részt.

A másik, a Dr. Kincses Zsigmond (SZTE ÁOK) vezetésével dolgozó csapat népegészségügyi jelentőségű – például érrendszerhez kötődő, továbbá daganatos és a szervezet öregedésével járó – betegségek multidiszciplináris transzlációs kutatásával foglalkozik. Munkájuk mottója: „a molekuláktól a betegágyig”, mert összekapcsolják az alap- és alkalmazott kutatásokat – különös tekintettel a gyógyszerfejlesztésre – az ipar nyújtotta lehetőségekkel.

Dr. Csóka Ildikó (SZTE), Prof. Dr. Kónya Zoltán (SZTE) és Sebők Katalin (NKFIH)
Dr. Csóka Ildikó (SZTE), Prof. Dr. Kónya Zoltán (SZTE) és Sebők Katalin (NKFIH)

Az ipar és digitalizáció kutatási területen Dr. Nyúl László (SZTE TTIK) irányításával dolgoznak a szegedi tudósok. Céljuk, hogy a jelfeldolgozás, szoftvertechnológia, optimalizálás és mesterséges intelligencia területén felhalmozott tudásra építve támogassák valós problémák által motivált feladatok megoldására alkalmas intelligens, hatékony és megbízható rendszerek létrehozását. Kiemelt alkalmazási területük a nyelv- és beszédtechnológia, az IoT, azaz "a dolgok internetje", orvosi és biológiai alkalmazások.

A kultúra és család tématerületen belül a magyar tudásvagyon újratermelését oktatási, pszichológiai, gazdasági, nyelvészeti és kulturális kutatások révén kívánja elérni a Prof. Dr. Csapó Benő (SZTE BTK) vezényletével dolgozó csapat. Vizsgálják – többek között – a pár- és családi kapcsolatokat, az iskolai és munkahelyi közösségeket. A több tudományterületet érintő munka összehangolásának célja a hiteles magyarságkép kialakítása, a családok szerepének az erősítése.

Az SZTE projektek vezetői is részt vettek a Tématerületi Kiválósági Program szegedi céljait részletező sajtótájékoztatón. A program zárásaként az érdeklődő újságírók ellátogathattak az az SZTE Élettani Intézetében dolgozó Dr. Berényi Antal, az MTA Lendület pályázatán kétszer is támogatást nyert agykutató laboratóriumába.

A sajtótájékoztató kísérőprogramja a világszínvonalú ELI szuperlézer-központ látogatása volt. Képriportunkat itt láthatja.