Technology

4g
Forrás: Meladevice

150 megabiten a Vodafone

Az 1800 megahertzes LTE frekvenciasáv bekapcsolásával a Vodafone elindította a fővárosban a 4G+ szolgáltatást, megduplázva ezzel 4G kapacitását.

Budapesten és az agglomerációban a Vodafone az eddig használt 800 megahertzes LTE szolgáltatás mellett beindította az 1800 MHz-es LTE szolgáltatást is. Ezzel 10-ről 20 megahertzre növelte a 4G szolgáltatásra rendelkezésre álló maximális sávszélességet – mondta sajtótájékoztatón Amrita Gangotra, a Vodafone műszaki vezérigazgató-helyettese.

A két spektrum kapacitásait az úgynevezett carrier aggregation technológia alkalmazásával egyesítette a szolgáltató. A kétszeresére bővülő frekvenciatartomány révén az eddig használt LTE 800-as cellákon csökken a terhelés. Így a meglévő ügyfelek is nagyobb sávszélességet és stabilabb adatátviteli szolgáltatásokat érhetnek el. (A 4G hálózatokon az elérhető tényleges sávszélesség erősen függ attól, hogy adott cellában mennyien használják az adathasználatot.) A 425 fővárosi bázisállomáson bekapcsolt LTE1800 szolgáltatás révén a kültéri 4G+ lefedettség lakosságarányosan 87,2 százalékos lett, a beltéri 4G lefedettség pedig 98,1 százalékos.

Az új frekvenciatartomány annak a mintegy 35 ezer Vodafone-ügyfél számára is elérhető teszi a 4G-t, akinek a telefonja nem tud kapcsolódni a 800 MHz-es LTE hálózatra – ilyen például az iPhone 5 is. Azok az ügyfelek, akik carrier aggregation képes okostelefonokkal rendelkeznek (a két évesnél nem régebbi okostelefonok többsége ilyen), a fejlesztés eredményeképpen használhatják a 4G+ hálózatot, amelyen az elméleti maximális letöltési sebesség 150 megabit/másodperc.

A 4G kapacitás megduplázásával a Vodafone az előfizetők egyre növekvő sebesség- és adatigényét elégíti – jelentette ki Alexandre Froment-Curtil, a vállalat vezérigazgatója. Az igény pedig egyre nő: a vezérigazgató szerint a Vodafone-ügyfelek összesített adatforgalma évente 70 százalékkal emelkedik. Azt azonban kérdésre sem árulta el, jelenleg hány 4G előfizetője van a Vodafone-nak. A 4G+ szolgáltatás kiterjesztéséről Froment-Curtil elmondta, hogy figyelik a 4G forgalmat, és ha egy-egy városban megközelítik a kapacitás határait, ott is bekapcsolják az 1800 MHz-es hálózatot. Véleménye szerint év végére az összes nagyobb vidéki városban elérhető lesz a Vodafone 4G+.