Security

Joker malware
Forrás: ITB
Megint bekerült

Vírus az Android áruházban

Összesen kétszázezerszer töltötték le gyanútlan mobiltulajdonosok a hivatalos Play alkalmazásáruházból az a hat appot, amely a Joker nevű malware-t is tartalmazza.

A veszélyes Joker legális appnak álcázza magát a Play áruházban, és telepítését követően oly módon károsítja meg az áldozatait, hogy sms-eket küld emelt díjas telefonszámokra, vagy a mobiltulajdonos számlájának terhére hajt végre vásárlásokat, természetesen az illető tudta nélkül.

A Google 2017 óta már több mint 1700, a Jokert tartalmazó appot távolított el a Play áruházból, de a makacs malware, még makacsabb készítőinek köszönhetően újra meg újra befészkeli magát az egyébként ellenőrzött alkalmazásboltba. Aki telepítette az időközben az áruházból már törölt hat appot, azonnal távolítsa el azokat a mobiljáról.

A fertőzött appok a következők (zárójelben a letöltési számuk): Convenient Scanner 2 (100 ezer +), Separate Doc Scanner (50 ezer), Safety AppLock (10 ezer) Push Message-Texting & SMS (10 ezer), Emoji Wallpaper (10 ezer) és Fingertip GameBox (1 ezer).