Security

security
Forrás: ITB
Van rájuk vevő

Több mint 15 milliárdnyi bejelentkezési adatot árulnak a sötét weben

A hackerek által látogatott illegális online piactereken elképesztő mennyiségű, több mint 15 milliárdnyi felhasználónév-jelszó párost kínálnak a zavarosban halászóknak, állapította meg a kockázatmegelőzéssel foglalkozó Digital Shadows tanulmánya - vagyis szeretett bolygónk minden lakosára jut több mint kettő.

Ami még ennél is megdöbbentőbb: 2018 óta 300 százalékkal nőtt az eltulajdonított és megvételre kínált bejelentkezési azonosítók száma az elmúét időszakban elkövetett több mint százezer adatlopási incidens következtében. A felhasználónév-jelszó párosokból több mint 5 milliárdot minősítettek a kutatók egyedinek, ami azt jelenti, hogy ezeket egynél több alkalommal nem kínálták eladásra az erre szakosodott kiberbűnözők, ezért jóval értékesebbek a többinél.

A kutatás szerint az ellopott bejelentkezési azonosítók többsége magánszemélyek bankszámlájához, valamint videó és zenei streaming szolgáltatásokhoz biztosít hozzáférést. Meglehetősen arcátlan módon sokat ingyen kínálnak a hackerek, míg a pénzért megvásárolhatók átlagára 15,43 dollár. Természetesen a bankszámlák bejelentkezési azonosítói a legdrágábbak (átlagáruk 70,91 dollár), de van olyan, amiért 500 dollárt is elkérnek a nyerészkedők. A kritikus vállalati rendszerekhez hozzáférést biztosító azonosítók ugyancsak nagyon sokba kerülnek.