Security

adatbiztonság
Forrás: technicaljones.com

Tele vannak sebezhetőségekkel a pc-k

A felhő alapú Kaspersky Security Network segítségével a Kaspersky Lab szakemberei több mint 132 millió sérülékenységet találtak, közel 11 millió asztali számítógépen.

A biztonsági cég legújabb tanulmánya szerint felhasználóként átlagosan 12 veszélyes biztonsági rés található a pc-ken. Tavaly a Kaspersky szakértői több mint 800 egyedi sebezhetőséget azonosítottak. Érdekes módon ezek közül csupán nyolc olyan van, amelyet a széles körben elterjedt exploit csomagok segítségével aktívan kihasználnak. A nyolc sérülékenység közül öt az Oracle Javában, kettő az Adobe Flash Playerben és egy az Adobe Readerben található.

A Kaspersky Lab kutatása azt is vizsgálta, hogy a felhasználók frissítik-e egyáltalán szoftvereiket, ha azoknak elérhetővé válik a legújabb verziója. Megállapították, hogy többségük a népszerű programok régebbi verzióját használja, amelynek kockázatai veszélyeztetik személyes adataikat és a vállalati infrastruktúrát. A kutatásból az is kiderült, hogy a fehasználók a szofver megjelenése után körülbelül hat hét elteltével hajlandók váltani egy újabb és biztonságosabb verzióra. Így például a Java 2012 szeptemberében megjelent verzióját a felhasználók mindössze 28 százaléka frissítette azonnal. Hetven százalékuk hagyta számítógépén a program sebezhető és veszélyes korábbi változatát. Az Adobe Flash Player már elavult 2010-es verziójának biztonsági réseit ugyancsak könnyen kihasználták a kiberbűnözők, ezt csak a felhasználók alig valamivel több mint 10 százaléka frissítette 2012-ben.