Security

router
Forrás: ITB
Rések a pajzson

Rengeteg a sebezhetőség az otthoni routerekben

A Fraunhofer Institute 53 kritikus sérülékenységet talált a vizsgált 127 routerben, és egyetlen berendezés sem nyújtott teljes védelmet a támadásokkal szemben. Ez veszélyt jelent a vállalatok biztonságára is, tekintve, hogy a koronavírus-járvány miatt még mindig milyen sokan dolgoznak otthonról.

A Fraunhofer Institute júniusi jelentése megállapította, hogy a vizsgált otthoni használatra szánt routerek közül 46-hoz egyáltalán nem adtak ki a gyártók tavaly semmilyen frissítést. Ráadásul sok berendezés idejétmúlt Linux-kernelt használ.

Ötven routerben hardverbe kódolt bejelentkezési adatokat találtak a kutatók, ami azt jelenti, hogy egy ismert felhasználónév-jelszó párost kódoltak gyárilag a berendezésekbe. Ennek megváltoztatását kérik a felhasználóktól a készülékek üzembe helyezésekor, ha azonban ez nem történik meg, az ismert bejelentkezési infók maradnak használatban, könnyen feltörhetővé téve az eszközöket.

A Fraunhofer kutatói egyetlen olyan routert sem találtak, amelynek ne lett volna valamilyen sebezhetősége, és mindegyik gyártó érintett volt. A jelentés szerint az AVM a legtöbb tekintetben jobb munkát végzett, mint a többi gyártó, míg az Asus és Netgear néhány területen végzett jobb munkát, mint a D-Link, a Linksys, a TP-Link és a Zyxel.