Security

Mindenkit lehallgatnak

Romano Prodi volt olasz kormányfő szerint nincs abban semmi újdonság, hogy Európában mindenkit lehallgatnak az amerikaiak.

Az olasz politikus hozzátette, biztosan tudja, hogy tíz évvel ezelőtt, amikor 1999 és 2004 között az Európai Bizottság elnöke volt, lehallgatták  az Eni olasz kőolajvállalat akkori elnökével folytatott telefonbeszélgetéseit. Ezeket nem sokkal később a nemzetközi sajtóban látta vissza amerikai forrásból idézve.

"A hangom bekerült az Echelon programba, és attól kezdve, minden hívásomat rögzítették, akármilyen készülékről is beszéltem" - nyilatkozta Prodi. Hangsúlyozta, hogy a mostani lehallgatási botrányban szereplő Prism hálója nem más, mint az Echelon utódja. "Európában minden telefont, faxot és elektronikus kapcsolatot rendszeresen ellenőriznek. Az információk Menwith Hill brit katonai bázisára futnak be, innen pedig az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) továbbítják őket" - tette hozzá Prodi.

A L'Espresso olasz hetilap pénteki számában Glenn Greenwald, a The Guardian brit napilapnak a Datagate botrányt kirobbantó újságírója elmondta, hogy az Egyesült Királyság az úgynevezett Tempora adatgyűjtő programmal hallgatta le az olaszországi hívásokat az olasz titkosszolgálattal együttműködve. Enrico Letta olasz miniszterelnököt a brüsszeli EU-csúcson az olasz újságírók arról kérdezték, tudomása szerint a lehallgatott európai politikusok között van-e. Letta elhárította a választ.