Security

Titkos adatgyűjtés: a miniszterelnök konzultációra hívta a parlamenti frakciók vezetőit

Orbán Viktor miniszterelnök az amerikai lehallgatási botránnyal kapcsolatban levélben konzultációra hívta a parlamenti frakciók vezetőit, jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése után tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Azt mondta: ha ezek a konzultációk lezárultak, a Fidesz frakció javaslatot fog tenni egy a lehallgatási botránnyal foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság felállítására.

Kocsis Máté felidézte: a közelmúltban nyilvánosságra kerültek az amerikai központi hírszerző ügynökség, a CIA és az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség, az NSA közös lehallgatásra szakosodott szervének adatai. Ismertté váltak a lehallgató és átjátszó központok helyszínei, melyek között több európai főváros, köztük Budapest is szerepelt. Az is kiderült, hogy az Egyesült Államok európai vezető politikusokat is lehallgatott.

Ezért az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kedden a lehallgatási üggyel kapcsolatban a magyarországi szakaszolgálatok képviselőinek részvételével tartott zárt ülést. Kocsis Máté, a bizottság tagja azt mondta: az ülésen felmerültek olyan információk, amelyek további vizsgálatot igényelnek, mivel úgy vélik, nemcsak információ-, hanem befolyásszerzésre irányuló törekvések is lehettek a lehallgatások mögött.

A bizottsági ülésről konkrétumokat a képviselő nem árult el, mivel a zárt ülésen elhangzott információk minősített adatok, azok államtitoknak számítanak. Azt viszont Kocsis Máté kiemelte, hogy a lehallgatási botrány széles körű kezelést igényel, mivel nemcsak a nemzetbiztonsági, hanem a külügyi és a biztonságpolitikai területet is érinti. Ezért szükséges, hogy egy parlamenti bizottság átfogó vizsgálatot folytasson le - foglalt állást.