Security

Android Market
Forrás: market.android.com

Csak óvatosan a piacon!

A Bullguard óvatosságra inti az androidosokat: az internetbiztonsági cég azt javasolja a Google operációs rendszerét használóknak, legyenek körültekintőek, amikor applikációkat töltenek le okostelefonjukra az Android Market felületéről.

Az Android a második legjelentősebb mobil oprendszer, a Gartner adatai szerint 2009-ben 6,8 millió, tavaly pedig már 67,2 millió (!) androidos készüléket értékesítettek. És ami a felhasználók körében populáris, az hamar népszerű (terep) lesz a számítógépes bűnözők körében is.

Kutyát a színpadra!
Kutyát a színpadra!
A Bullguard biztonságiszoftver-gyártó vállalat által kiadott figyelmeztetés szerint jelenleg több mint ötven rosszindulatú app található az android piacterén.

A Bullguard szakértője elmondta, hogy a spyware nem olyan értelemben kártékony, hogy bármit megrongálna, ám veszélye legalább akkora vagy még nagyobb, hiszen hozzáférhet adatainkhoz, amelyeket aztán elküld (továbbít, elad stb.) Amiből sok jó nem sülhet ki számunkra, főleg ha – mondjuk – bankkártya-adatainkról van szó. Ma már egyre többen használnak okostelefont online banking szolgáltatásra, így egy hacker által meglátogatott készülék nem kis gondokat tud okozni tulajdonosának.

Míg számítógépünkön többnyire természetes, hogy fut víruskereső alkalmazás, a mobilokkal kapcsolatban még nem alakult ki effajta tudatosság, és igen kevesen védik a készülékeiket – pedig a kockázat hasonlóan nagy.

A szoftvercég szerint nagyon fontos a beszerzés előtt alaposan megvizsgálni az app-et, megtudni, hogy ki töltötte fel a rendszerbe. Az Android Marketre ugyanis bárki rakhat fel alkalmazást – mindenféle előzetes biztonsági ellenőrzés nélkül; ez pedig igen szimpatikus terep a hackereknek és a csalóknak, akik előszeretettel gyártanak ártatlan külsejű, de annál gonoszabb applikációkat. Fontos továbbá ellenőrizni, hogy milyen jogosultságokhoz jut, mi mindenhez férhet hozzá a telepítendő alkalmazás.

A szakértő másik tanácsa – amely értelemszerűen a cég PR/marketing üzenete is egyben – hogy minden android-tulajdonos gondoskodjék a megfelelő biztonsági szoftver beszerzéséről.

A Google pedig közben bejelentette: 55 alkalmazást távolított el az Android Marketről, miután tízezrek töltöttek le olyan app-et, amely DroidDream trójai vírust szabadított az okostelefonjukra.