Security

Office
Forrás: ITB
Első számú hacker célpont

Office-t használók veszélyben

A Kaspersky Lab kutatói szerint tavaly a Microsoft Office lett a kiberbűnözők által legtöbbet támadott platform, és az incidensek száma folyamatosan nő.

A kutatók az antivírus-fejlesztő cég konferenciáján elmondták, hogy a kiberbiztonsági helyzet jelentősen megváltozott az utóbbi két évben, ami arra ösztönözte a felhasználókat, hogy szoftvereiket naprakész állapotban tartsák, és ne nyissanak meg nem megbízható forrásból származó fájlokat a vírussal való megfertőződés elkerülése érdekében.

Ami a konkrét számokat illeti, a Kaspersky Lab által azonosított támadások több mint 70 százaléka a Microsoft Office ellen irányult, és csupán 14 százalékuk próbálta meg kihasználni a böngészők sérülékenységeit. Két évvel ezelőtt még pont az ellenkezője volt igaz: a webalapú sebezhetőségeket a kibertámadások 45 százaléka célozta, míg a Microsoft Office-t csupán a 16 százalékuk.

Ennek oka a kutatók szerint, hogy sokkal drágább lett a böngészők feltörése a hackerek számára, mivel az internetezésre használt programok biztonsága javult az elmúlt időszakban. Ezért a kiberbűnözők új célpontot kerestek, és a Microsoft Office lett a legnépszerűbb a körükben, mivel többféle fájlformátumot használ, és mélyen integrálva van a Windows operációs rendszerbe.

Ráadásul amikor a Microsoft létrehozta az Office-t, számos olyan döntést hozott, amelyek nem optimálisak biztonsági szempontból, és amelyeket már nehéz megváltoztatni. Az ilyen módosítások ugyanis jelentős hatással lennének a termék minden verziójára.