Security

kibertámadás
Forrás: ITB
Kihasználják a bajt a hackerek

Nőtt a kibertámadások száma a járvány idején

A koronavírus-pandémia kirobbanása óta a vállalatok a támadási kísérletek számának növekedését tapasztalják egy kutatás szerint.

A SIEM specialista Exabeam több mint ezer, kis- vagy közepes méretű brit vagy amerikai vállalatnál dolgozó kiberbiztonsági szakembert kérdezett meg a koronavírus-járvány során tapasztaltakról. A válaszadók harmada élt át sikeres kibertámadást a COVID-19 tombolása idején, ami a brit cégek 40, az amerikai vállalatok 38 százalékánál okozott hálózati leállást.

A járvány közvetlen hatással volt a biztonsági csapatokra is, a válaszadók többsége mondta azt, hogy vállalata márciustól júniusig szüneteltette új biztonsági szakemberek felvételét. A létszámstop idején a vállalatok 68 százalékánál elbocsátásokra is sor került.

De a leépítések ellenére a válaszadók mindössze 22 százaléka jelölte meg a személyzet hiányát a legnagyobb kihívásként a távoli munkavégzés során. A briteknek a biztonsági csapat többi tagjával folytatott kommunikáció (33 százalék), az amerikaiaknak pedig a többi informatikussal való kommunikáció okozta a legnagyobb problémát (40 százalék) a koronavírus-járvány idején.