Security

byod
Forrás: ITB
Vannak még kockázatok

Nem tudják megfelelően kezelni a BYOD-t a vállalatok

A koronavírus-járvány miatti tömeges otthonról dolgozás egyik velejárója a BYOD további terjedése, azonban a Bitglass kutatása szerint a vállalati biztonsági részlegek nem képesek megfelelően alkalmazkodni a helyzethez.

A felmérés válaszadóinak 69 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vállalatánál engedélyezik az alkalmazottaknak a saját eszközök használatát a munkavégzéshez, míg 26 százalékuknál a szerződéses munkavállalókra, 21 százalékuknál pedig a partnerekre, ügyfelekre, sőt még a beszállítókra is kiterjesztették a lehetőséget.

Ugyanakkor nem igazán sikerült megtalálniuk a BYOD mellett döntő cégeknek a biztonság és a termelékenység egyensúlyát. Amikor a résztvevőket megkérdezték arról, hogy mi miatt aggódnak a leginkább a BYOD kapcsán, 63 százalékuk az adatszivárgást, 55 százalékuk az adatokhoz és rendszerekhez való jogosulatlan hozzáférést, 52 százalékuk pedig a rosszindulatú programokkal való megfertőződést említette meg.

A válaszadó szervezetek 51 százaléka ismerte be, hogy nincs rálátása a fájlmegosztó alkalmazások használatára, 30 százalékuknak fogalma sincs arról, hogy miképpen használják az alkalmazottak a vállalati üzenetküldő eszközöket, és csupán 9 százalékuknál van használatban valamilyen felhőalapú vírusellenes megoldás.