Security

jelszó
Forrás: ITB
Felelőtlen kényelmesség

Nagy bajok vannak a jelszóhasználattal

Miközben 15 milliárdnyi felhasználónév-jelszó párost árulnak kiberbűnözők a sötét weben, a felhasználók nagy része még mindig nem döbbent rá, hogy milyen veszélyeknek teszi ki személyes információit és bankszámláját, ha nem kezeli körültekintően az online szolgáltatásokhoz hozzáférést biztosító jelszavait.

Márpedig a csaláselhárításra szakosodott Cifas biztonsági cég felmérése szerint az azonosságlopási esetek száma közel egyharmaddal nőtt az elmúlt öt évben. Most, amikor a koronavírus-járvány miatt sok milliónyi ember kénytelen világszerte otthonról dolgozni és különféle online szolgáltatások segítségével kapcsolatot tartani munkahelyével, valamint kollégáival, a könnyelmű jelszókezelés immár nem csupán a személyes adatokat sodorja veszélybe, hanem a bizalmas céges információkat és a vállalati hálózatokat is.

Az F-Secure által 5 ezer felhasználó körében, 12 országban elvégzett kutatás megállapította, hogy az embereknek átlagosan 18 online fiókjuk van, 41 százalékuk pedig kényelmi okokból - hiszen nagyon nehéz 18 különböző jelszót megjegyezni - ugyanazt a jelszót használja több fióknál. Ha pedig az újrafelhasználás mértékébe beszámoljuk a kissé módosított jelszavakat is, akkor a felelőtlen jelszóhasználók aránya 56 százalékra emelkedik.

Mondanunk sem kell, hogy ez a megközelítés milyen hatalmas kockázatokkal jár együtt: ha a jelszó illetéktelen kezekbe kerül, a hackerek az érintett összes fiókjához hozzáférnek.