Security

mobiltelefon_vírus
Forrás: mobile.downloadatoz.com

Van még mit javítani a mobil eszközök védelmén

Felmérés készült a Kaspersky együttműködésével a vállalatok mobil biztonsággal kapcsolatos hozzáállásáról, amelynek keretében 22 országban, több mint 3300 it szakembert kérdeztek meg.

A kutatás szerint a válaszadók komolyan aggódnak a kritikus vállalati adatokat tartalmazó mobil eszközök védelméért, ugyanakkor még mindig bizonytalanok a mobilkészülékek használatának szabályozásában. Meglepő, hogy a vállalati hálózatokon használt mobil eszközök biztonságának problémája csak harmadik helyen áll a kritikus üzleti döntésekért felelős alkalmazottak listáján, bár a válaszadók több mint fele (55 százaléka) megerősítette, hogy komolyan aggódik a mobilkészülékek védelméért.

A vállalati informatikai és üzleti szakembereket arra kérték, hogy azonosítsák a biztonságos it infrastruktúra kiépítéséhez szükséges három legfontosabb tényezőt. A mobil eszközök biztonsága viszonylag rosszul végzett: a mobileszközmenedzsment rendszer használata csak a válaszadók 13 százalékánál merült fel a három kritikus feladat között. A bizalmas információk védelmét 27 százalékkal a második legfontosabb problémának értékelték, míg az első helyen a kiberbűnözők vállalati hálózatba való behatolásának megakadályozása áll 31 százalékkal.

Mivel a kiberbűnözők elsősorban a bizalmas információkat kívánják megszerezni, a Kaspersky szakértői szerint a vállalatoknak minden lehetséges erőfeszítést meg kell tenniük az adatok biztonságáért és a hackerek távol tartásáért. Számos hatékony intézkedés segítheti ezt a célt: így például a biztonsági másolatok készítése, az alkalmazottak okozta adatszivárgás elleni lépések és a kibertámadások elhárítása. Ugyanakkor a vállalatok többsége alábecsüli a mobil eszközmenedzsment technológia fontosságát, mivel továbbra is az érzékeny vállalati információk állnak a középpontban, pedig a válaszadók közel negyede (23 százaléka) jelentette ki, hogy vesztett már vállalati adatokat mobil eszközén szivárgás vagy adatlopás következtében.