Security

intuit gopayment
Forrás: iqmetrix.com

Mobil fizetés a Verizontól

Összeáll az Egyesült Államok egyik legnagyobb telefonszolgáltatója a számlázási megoldásokat gyártó Intuittal. Utóbbi cég tulajdona a mobil kártyás megoldásokat kínáló Gopayment, ami a Squarehez hasonlóan lehetővé teszi, hogy okostelefonokat kártyaolvasóként használjanak.

Még idén tavasszal jött a hír, hogy a Visa stratégiai befektetőként részt vesz a Square fejlesztésében, most az egyik legnagyobb amerikai telefonszolgáltató a Verizon az Intuit mellé állt. Az amerikai befektetők figyelme egy ideje a kisebb üzletek felé irányult, több pénzügyi szolgáltató is igyekszik megnyerni őket magának. Az NFC technológia bevezetéséig a cégek kénytelenek a kártyás megoldásokra hagyatkozni, ami olykor nagy terhet jelent egy-egy kisvállalkozásnak, erre kínál megoldást a Square és az Intuit is.


Nemsokára csomagban lesz kapható a Verizon és az Intuit közös megoldása, amely a Gopayment platformot és a hozzá tartozó kártyaolvasót tartalmazza. A Verizon előfizetői igényelhetnek saját olvasót, amennyiben rendelkeznek egy harmincdolláros 3G előfizetéssel. A Gopayment alkalmazás ingyenesen letölthető ármelyik Android telefonra, BlackBerryre és iPhonera, a fiók létrehozása szintén ingyenes a Gopayment csak tranzakciónként számít fel díjat, ami az átutalt összeg 2,7 százaléka. Létezik természetesen előfizetéses megoldás is, ami egy havi 12,95 dolláros díj mellett 1,7 százalékos díjat számol fel tranzakciónként.

A szolgáltató azt szeretné, ha a Gopayment segítségével egyre több kisvállalkozó tudna kártyát elfogadni, ami még most is gyakran problémát jelent, mivel a nagy kártyacégek az egyéni vállalkozóknak és kisvállalatoknak szinte megfizethetetlen díjakat kérnek. A hasonló elven, a mobiltelefon fülhallgató kimenetelébe dugható leolvasóval működő Square egyre nagyobb népszerűségnek örvend, konkurense árban próbál a piacvezető alá ígérni. A megoldás persze csak átmeneti, hiszen minden szolgáltató az NFC technológia tömeges elterjedésére vár, amely akár teljesen ki is válthatja a kártya használatát, ám bevezetését folyamatosan halasztják.

Az NFC-be egyre több cég fektet be, a nagy kártyaszolgáltatók mellett az Apple és a Google is jelentkezett saját megoldással, illetve a PayPal valamint a Square is dolgozik ezen. A Verizon mostani lépése már csak azért is ideiglenes, mert a telekom szolgáltató még tavaly nyáron megegyezett legnagyobb konkurenseivel, az AT&T-vel és a T-Mobile-lal, hogy saját mobilos fizetési rendszert dolgoznak ki Isis néven, amibe már 100 millió dollárt fektettek. A negyedik nagy amerikai mobilszolgáltató, a Sprint-Nextel a Google NFC megoldása, a Wallet mögé állt.