Security

megaupload logo
Forrás: Google

Megaupload-bezárás után hacker-revans

Minden idők egyik legnagyobb amerikai szerzői jogi bűnügyében (egyelőre?) hét embert gyanúsítanak online kalóztevékenységgel, közülük négyen már rács mögött vannak, a site pedig kimúlt. Következzenek a részletek!

A 150 millió regisztrált felhasználóval rendelkező Megaupload olyan szolgáltatás, amely nagyméretű fájlok küldését, elérését teszi lehetővé. Ezzel nem is lenne komolyabb gond – kivel ne fordulna elő, hogy rengeteg fényképet szeretne küldeni, de nem terhelné vele ismerősei email-fiókját. A hatóságokat sokkal inkább zavarta, hogy a legális használat mellett (mögött) folyamatos szerzőijog-sértés is zajlott, amelyből szépen profitáltak a site üzemeltetői. A vádirat szerint 500 millió dolláros kárt okoztak a szerzői jogok tulajdonosainak, emellett 175 milliós bevételre tettek szert az előfizetési díjakból, valamint a hatalmas forgalmú site-on értékesített hirdetési felületekből.

Most már limited
Most már limited

A Megaupload elleni akció részeként sor került húsz házkutatásra (az Egyesült Államokban és több más országban), ezek során 50 millió dollár értékű ingóságot és jó néhány szervert foglaltak le. A hét gyanúsított közül négyet letartóztattak; ellenük többek között öt rendbeli szerzőijog-sértés a vád, és amennyiben valamennyi vádpontban bűnösnek találtatnak, akkor abból bizony fejenként húsz év szabadságvesztés lesz.

A legizgalmasabb rajtaütés a site alapítója, Kim Dotcom (polgári nevén: Kim Schmitz, gúnynevén: Dr. Evil) ellen zajlott, akit a szervek két helikopterrel látogattak meg új-zélandi házában. A 37 éves finn-német állampolgárságú férfi két luxusautóját lefoglalták, csakúgy mint számos vagyontárgyát. Dotcom úr 11 millió dollárnyi bankbetétjét is zár alá helyezték, és őt magát is, valamint bűntársait, egy 38 és egy 40 éves német, valamint egy Új-Zélandon élő 29 éves holland állampolgárt. A vádirat tartalmazza a gyanúsítottak közt lezajlott email-váltásokat, amelyekből állítólag egyértelműen kiderül: tisztában voltak azzal, hogy a site révén illegális tartalmak érhetőek el.

A letartóztatások híre után nem sokkal az Anonymous azonnal akcióba lépett: a hackerek válasz gyanánt egy időre megbénították az Igazságügyi Minisztérium weboldalát, valamint lezúzták az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége (RIAA), illetve filmügyekben lobbizó kollégáik, az Amerikai Mozgókép Szövetség site-ját, de nem menekülhetett a Universal Music Group és a lemezkiadókat képviselő BMI weboldala sem. A Twitteren az ironikus hackerek közölték, hogy a SOPA – a széles körben bírált, jelenleg is tárgyalt drákói szerzői jogi törvénytervezet – pártolóinak most jött el az elsötétítés ideje. (Mint ismeretes, a törvényjavaslatokat ellenző Wikipedia a minap elsötétítéssel fejezte ki tiltakozását).