Security

Még időben érkeztek (Forrás: 4injured-losangeles.com)
Még időben érkeztek (Forrás: 4injured-losangeles.com)
Forrás: 4injured-losangeles.com

Kötelező segélyhívás négy év múlva?

Az Európai Bizottság 2015-ig segélyhívó rendszerrel szereltetne fel minden új gépjárművet, amely súlyos baleset esetén automatikusan tárcsázná a készenléti segélyszolgálatokat. Ezzel évente több tíz milliárd euró, balesetből származó kár lenne kiküszöbölhető.


Az Európai Bizottság szándéka szerint 2015-től valamennyi új személyautót és könnyű haszongépjárművet fel kell majd szerelni életmentő e-segélyhívó rendszerrel. Az e-segélyhívó súlyos baleset esetén automatikusan tárcsázza a közös európai segélyhívószámot, a 112-t, s egyúttal megadja a jármű földrajzi koordinátáit is a készenléti segélyszolgálatnak.

Még időben érkeztek (Forrás: 4injured-losangeles.com)
Még időben érkeztek (Forrás: 4injured-losangeles.com)
Ahhoz azonban, hogy egy valóra váljon, a mobilhálózatok üzemeltetőinek korszerűsíteniük kell az infrastruktúrájukat. Egy a napokban elfogadott bizottsági ajánlás értelmében a tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a mobilüzemeltetők az e-segélyhívó eszközökről érkező hívásokat a többi 112-es segélyhívással egyenértékűen kezeljék, azaz részesítsék őket elsőbbségben és ne számoljanak fel értük díjat.
A tagállamoknak továbbá biztosítaniuk kell, hogy a mobilszolgáltatók az e-segélyhívások azonosítására szolgáló rendszereket helyezzenek üzembe, amelyek segítségével a hívásokat tovább lehet irányítani az azokat megfelelően kezelni képes segélyhívó központba. Az e-segélyhívó egyébként akkor is értesíti a segélyszolgálatokat, ha a vezető vagy utasa eszméletlen, vagy más okból nem tud telefonálni. Ez a technológia a készenléti mentőcsapatok helyszínre érkezését becslések szerint a városokban mintegy 40 százalékkal, a vidéki térségekben 50 százalékkal gyorsítja meg.

Becslések szerint az EU gazdaságát évi közel 160 milliárd euró kár éri a közúti balesetek miatt; és ez az összeg mintegy 26 milliárddal csökkenhetne, ha minden autóban volna automata segélyhívó.