Security

fakemask_ESET.jpg
Forrás: ITB
Várható volt

Koronavírusos átverés! Ne dőljünk be

Egy koronavírussal kapcsolatos átverés jelent meg Magyarországon, amelyet az ESET szakemberei már más országokban is észleltek. A kampányban kéretlen levelekkel (spam), illetve hamis webshopokkal támadják a hazai felhasználókat. A csalók arcmaszkokat kínálnak a levelekben, amelyek egy átverős oldalra irányítják a gyanútlan áldozatokat.

Sajnos, az ilyen helyzetek nagyon jó terepet kínálnak kiberbűnözőknek, ezért a felhasználóknak még jobban oda kell figyelniük az internetes vásárlások során. Az ESET szakemberei a konkrét eset bemutatása mellett, néhány általános jó tanáccsal is szolgálnak a biztonságos online vásárlásokhoz.
A Németországban, Szlovákiában és Csehországban is észlelt kampányban a kiberbűnözők személyes adatokat (nevet, címet, emailcímet, mobiltelefonszámot) lopnak el a felhasználóktól. A szajmaszk-3-hu[.]com címen elérhető oldal nem használ https sémát, ezért bármilyen forgalom a weboldal irányában más támadók számára is lehetőséget kínál a kommunikációba való beavatkozásra.
A mostani, szájmaszkokat kínáló weboldalak erős hasonlóságot mutatnak a korábbi csokoládés fogyasztó italporos csaláshoz, ahol anonim eladók szintén hamis állításokkal, fogyókúrás hatást hazudva, kamu, nem létező elégedett vásárlói visszajelzésekkel igyekeztek megtéveszteni és megkárosítani a gyanútlan érdeklődőket.
A Sky News értesülései szerint az ottani maszkokkal kapcsolatos hasonló csalások, visszaélések már 300 millió forintnyi (800 ezer fontnyi) kárt okoztak a briteknek.