Security

Komoly veszteség érheti a nem megfelelően védekezőket

A Kaspersky Lab és a B2B International közös 2013-as felmérése szerint a rosszindulatú támadások során az áldozatok 36 százalékát érte anyagi veszteség, amelyhez még hozzájönnek a károsodott eszközök többletköltségei is.

Ezt tovább nehezíti az a tényező, hogy rosszindulatú támadások esetén az áldozatok mindössze 39 százaléka tudta visszaszerezni elvesztett adatait, míg 61 százalékuk soha nem látta viszont féltve őrzött személyes információit.

Sokan úgy gondolják, sajnos tévesen, hogy a rosszindulatú vírusok jelenléte nem okoz gondot, azon kívül, hogy lassítják a számítógépet vagy olykor összeomlik néhány weboldal. Azonban az igazság az, hogy a rosszindulatú támadások már régóta nagy károkat okoznak, amelyeknek összege súlyos forintokban mérhető. Például egy online banki felület sikeres  támadása esetén a bűnözők hozzáférhetnek a felhasználó megtakarításaihoz, legyen szó bármekkora összegről.

A felmérés résztvevői közül 17 százalék válaszolta azt, hogy fizetett már azért egy harmadik félnek, hogy megjavítsák a kibertámadás során megsérült eszközét. Továbbá az áldozatok 10 százalékának kellett fizetnie azért, mert elvesztette az adatait, míg 9 százalékuknak alkatrészt kellett cserélni és 5 százalékuknak teljesen új készüléket kellett vásárolni a sikeres kibernűnözésnek köszönhetően.

Azonban, ahogy a riport is rávilágít az európai áldozatok 14 százalékának adatai helyrehozhatatlanul károsodtak, míg 47 százalékuk csak részben tudta visszaállítani az elveszett adataikat. A válaszadók több mint negyede (27 százalék) szenvedett már el legalább egy rosszindulatú támadást az elmúlt 12 hónapban, ami igen jelentős szám, de nem meglepő. Hiszen a Kaspersky Lab szakemberei több mint 200 ezer új mintát azonosítanak minden egyes nap, ami jelentős növekedést jelent, az előző év 125 ezres értékéhez képest.