Security

TikTok
Forrás: ITB
India bekeményít

Kínai appokat tiltottak be

Az indiai kormány kiberbiztonsági és adatvédelmi aggályokra hivatkozva kívánja blokkolni 59 kínai eredetű mobilapp, köztük a TikTok videómegosztó használatát az országban.

Nem csak az Egyesült Államok folytat kereskedelmi háborút Kínával, a június 15-i határmenti összecsapásokat követően - melynek során legalább 20 indiai katona meghalt és több mint 75 megsebesült - beszállt a gigászok küzdelmébe India is, amely nem kevesebb, mint 59 népszerű kínai mobilalkalmazást tett feketelistára.

A betiltott appok között megtalálható a TikTok, a UC Browser, a WeChat, valamint néhány Xiaomi program. A hatalmas népességű, kontinensnyi ország kormánya szerint a szankcionálás hátterében kiberbiztonsági és adatvédelmi aggályok állnak. Úgy vélik, hogy a szóban forgó mobilalkalmazások használata az általuk végzett jogosulatlan adatbányászat és profilírozás miatt olyan nemzetbiztonsági kockázatot jelent, amely azonnali intézkedést igényelt. A programok blokkolását az indiai kiberbűnözés elleni fellépést koordináló központ javasolta a kormánynak.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy technikailag hogyan fogják megvalósítani az appok egész országra kiterjedő blokkolását. Elképzelhető, hogy az indiai kormány kéri majd a mobilalkalmazások eltávolítását az appáruházak helyieknek szánt kínálatából, de az is megtörténhet, hogy az internetszolgáltatókat utasítják az appok által használt domének blokkolására.