Security

kém
Forrás: globaltrendtraders.com

Kína és Oroszország a legaktívabb kémkedésben

Folytatva a néhány hete megkezdett trendet, az Egyesült Államok kémelhárítási szollgálata szokatlanul nyíltan támadta Kínát és Oroszországot jelentésében.
Véget vetve az eddigi diplomatikus, barátságos hangnemnek az Egyesült Államok kémelhárítási szolgálata nyíltan kémkedéssel és adatlopással vádolta meg Kínát és Oroszországot. Az ügynökség által készített jelentés címe sem hagy kétséget afelől, mit gondolnak a hackerekről a titkosszolgálatok. A “Külföldi kémek veszélyeztetik az USA gazdasági titkait a kibertérben” című, 14 különböző hírszerző ügynökség jelentéseit alapul vevő dokumentum szerint a legaktívabb az ipari kémkedésben Kína, amelyet közvetlenül Oroszország követ. A jelentésben az eddigi finom fogalmazást elhagyva egyértelműsíti, hogy a behatolási kísérletek mögött legtöbbször nem bűnözők vagy cégek, hanem államok állnak, így kínai kémtevékenységként leírva a Google vagy a Lockheed Martin elleni támadásokat.

Mindenre figyelnek
Mindenre figyelnek

A sajtóban nagy visszhangot keltett jelentést Kína Egyesült Államokbeli nagykövetségének szóvivője, Wang Baodong úgy jellemezte, az alaptalan vádaskodás, melynek célja Kína démonizálása. Az orosz nagykövetség hivatalosan nem reagált a vádakra, bár korábban minden esetben tagadtak. Az utóbbi időben jelentősen változott a nemzetközi hozzáállás az internetes kémkedéssel kapcsolatban, több állam nyilatkozott úgy, nemzetbiztonsági kérdésként fogja kezelni a támadásokat és kötelezi a helyi cégeket az őket ért támadások bejelentésére. Éppen a múlt hétvégén igyekezett a brit kormány magához csábítani cégeket azzal, hogy kiemelte, a kiberbiztonság rendkívüli fontosságú az ország számára, nem csak nemzetbiztonsági, de gazdasági szinten is.

Nagy-Britannia adott otthont a világ első nemzetközi kiberbiztonsági konferenciájának is, melyen 60 ország részvételével vitatták meg a legutóbbi fejleményeket. Az EU digitális ügyekért felelős biztosa Neelie Kroes beszédében összefogásra szólította fel a résztvevőket, ezzel is követve az Egyesült Államok politikáját, globális fenyegetésnek nevezve a támadásokat, amelyek ellen globálisan kell fellépni. A konferenciával egy időben az EU és az USA szakértői közös elhárítási gyakorlatot tartottak, amely azt volt hivatott tesztelni, milyen mértékben és hatékonysággal tudnak együttműködni a két állam szervezetei. A gyakorlatban két támadást szimuláltak, az egyik adatokat próbált letölteni az EU titkosszolgálataitól, míg a másik célja az energiahálózatok megbénítása volt. Az esemény végén az EU biztonsági tanácsadója Prof. Udo Helmbrecht úgy nyilatkozott, a gyakorlat fontos tanulságokkal szolgálat mindkét résztvevő fél számára.