Security

security burnout
Forrás: ITB
Emésztő stressz

Kiégés veszélyezteti a kiberbiztonsággal foglalkozókat

Egy felmérés szerint túl sokat dolgoznak az informatikai rendszerek biztonságáért felelős szakemberek.

A brit Chartered Institute of Information Security szervezet kutatása megállapította, hogy a túlmunka és a kiégés veszély továbbra is az IT-biztonság szakma nagy problémái közé tartozik. A közel 450 kiberbizonsági szakember körében elvégzett felmérés szerint a válaszadók 54 százaléka lépett már ki állásából (vagy dolgozott olyan kollégával, aki így tett) a túl sok munka vagy a kiégés érzése miatt.

Ugyancsak komoly nehézséget okoz a szektorban tevékenykedőknek az erőforrások hiánya: a felmérésben résztvevők 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a biztonsági költségvetések nem tartanak lépést a fenyegetettség egyre növekvő mértékével.

Ráadásul jelentősen nő a stressz az ünnepnapokon és a forgalmas időszakokban, amikor a biztonsági csapatok a szükségesnél kisebb létszámúak. A válaszadók 64 százaléka szerint munkaadója abban reménykedik, hogy kevesebb erőforrással is biztosítani lehet a megfelelő kibervédelmet, 51 százalékuk pedig hagyja, hogy a rutin- és a nem kritikus fontosságú feladatok végrehajtása elmaradjon.

Az IT-biztonsággal foglalkozó munkavállalók kilépésének legfontosabb okai a lehetőségek és az előrelépés hiánya, a kellemetlen vagy rossz vezetés, valamint a nem kielégítő javadalmazás.