Security

Androidos zsarolóprogram
Forrás: ITB

Kegyetlen zsarolóprogram támadja az Android-mobilokat

Az új MalLocker.B zsarolóvírus online fórumokról és nem hivatalos appáruházakból letöltött fertőzött appokkal terjed.

A mobilokra írt zsarolóvírusok legújabb veszélyes törzse a bejövő hívás értesítés és a Home gomb hátterében lévő mechanizmusokat vonja ellenőrzése alá.

Az AndroidOS/MalLocker.B néven azonosított programkártevőt az online fórumukról és nem hivatalos alkalmazásáruházakból letölthető appokban rejtik el a hackerek. A többi androidos zsarolóvírushoz hasonlóan a MalLocker.B nem titkosítja az áldozat mobilján található fájlokat, hanem egyszerűen megakadályozza a hozzáférést az eszközhöz.

Miután telepítődött a mobilra, hatalmába keríti az eszköz kijelzőjét, és megakadályozza, hogy a felhasználó eltüntesse az ott megjelenített üzenetet - és hozzáférjen a mobiljához -, amely úgy néz ki, mintha a hatóságok küldték volna, és azt állítja, hogy az illetőnek bírságot kell fizetnie, mivel valamilyen bűncselekményt követett el.

Az ilyen és hasonló rosszindulatú appokkal való megfertőződés elkerülése érdekében erősen ajánlott, hogy csak a hivatalos Play áruházból telepítsünk mobilalkalmazásokat az okostelefonunkra.