Security

kaspersky sajtó
Forrás: ITB

Kaspersky Labs: vállalati végpont-védelem az új kihívásokkal szemben

A kis- és középvállalkozások biztonsági problémáinak leküzdésére hivatott a cég legújabb megoldása, az Endpoint Security for Business.

A biztonsági cég budapesti tájékoztatóján Stefan Tanase, a Kaspersky Lab vezető elemzője áttekintést adott arról, hogy milyen biztonsági kihívásokkal kell szembenéznie korunk vállalatainak. Nem csupán az okoz komoly problémát, hogy az új számítógépes vírusok megjelenési üteme hihetetlen mértékben felgyorsult (míg 1994-ben óránként szabadítottak egy újabb kártevőt a világra a számítógépes bűnözők, addig 2012-ben már minden másodpercben új vírus születésének lehettünk elszenvedői), hanem az is, hogy változtattak célpontjaikon a hackerek. Komoly támadások érik immár a korábban érintetlen Maceket, amelyek használói nagy számban dőltek be a pc-világban már régóta alkalmazott trükknek, a hamis antivírus-programok által kínált „szolgáltatásoknak”.

 

A mobilvírusok előretörése ugyancsak aggodalommal töltheti el az egyre nagyobb számú okostelefon-használót, valamint az őket alkalmazó cégeket, mivel mind többen férnek hozzá telefonnal a vállalati hálózatokhoz. Míg 2004 és 2010 között 1160 mobilkártevőt azonosítottak a Kaspersky szakemberei, addig 2012-ben már meghaladta a 30 ezret a mobil eszközöket támadó rosszindulatú fájlok száma. További fenyegetést jelent a felhőalapú architektúrákra való áttérés, valamint a közösségi hálózatok terjedése. Manapság nem lehet tudni, hogy ki felelős az adatok biztonságért, amikor a cégek már azt sem tudják, hogy adataik egyáltalán hol tárolódnak, mutatott rá előadásában Stefan Tanase. Mindezek következtében a hagyományos antivírus megközelítés már nem nyújt megfelelő védelmet korunk fenyegetéseivel szemben.

 

Vladimir Udalov, a Kaspersky Lab termékmendzsere ismertette a kritikus fontosságú üzleti tevékenységek átfogó védelmére, valamint azok zökkenőmentes és hatékony kezelésére hivatott Kaspersky Endpoint Security for Business alkalmazást. Amellett, hogy vállalkozások napi szinten fenyegetésnek vannak kitéve az egyre fejlettebb rosszindulatú programok által, a biztonsági szakembereknek új trendekhez kell alkalmazkodniuk. Így például meg kell oldaniuk, hogy a vállalati hálózathoz okostelefonokkal és táblagépekkel hozzá lehessen férni, el kell fogadniuk, hogy az alkalmazottak munka közben is ragaszkodnak saját mobil eszközeikhez, s a bizalmas adatok szabadon mozognak a vállalatok belső hálózatán vagy akár azon kívül is a noteszgépek és az USB meghajtók révén, valamint  folyamatosan be kell foltozniuk a felhasználói alkalmazások és az operációs rendszerek biztonsági réseit.

A Kaspersky Endpoint Security for Business az ezen kihívásokból adódó fenyegetéseket mobil biztonsági és eszközmenedzsmenttel, adattitkosítással, végpont ellenőrző eszközök alkalmazásával, rendszerfelügyelettel, a program szolgáltatásait egyesítő rendszerkonzollal, valamint a rosszindulatú kódok proaktív és felhőalapú azonosításával igyekszik kiküszöbölni.