Security

itbn_címlap
Forrás: itbn.hu

Biztonság 2111-ben

A jelent csak úgy tehetjük biztonságossá, ha megismerjük a jövőt – ez is lehetne az idei Információbiztonság Napjának egyik jelmondata.

Milyen lesz az információbiztonság száz év múlva? Az informatikáról még egy-két évre előre jósolni sem egyszerű, de az idei ITBN meghívott előadói megpróbálják fellebbenteni a fátylat a jövőről, hogy annál pontosabban megismerhessük a jelent – mondta a szeptember 27-28-án megrendezendő eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Keleti Arthur, az ITBN főszervezője.

A jövő már elkezdődött?
A jövő már elkezdődött?

A "jövő biztonsági szakértőjének" gondolatait Galántai Zoltán jövőkutató, tudomány- és technikatörténész, Kovács Tücsi Mihály sci-fi író, a Galaktika Magazin tudományos szerkesztője, valamint Kurucz Imre piackutató tárgyalják majd meg egy kerekasztal-beszélgetés során. Két további olyan előadás is lesz, amit nem biztonsági szakemberek tartanak, ám ezek mondanivalója is szorosan kapcsolódik a konferencia témáihoz. Csányi Vilmos etológus az emberi viselkedésről fog beszélni: az emberi motivációk, mozgatórugók megismerése rendkívül fontos az it-biztonság szempontjából is, mert hiába a legjobb technika, ha annak kezelője, használója – vagyis az ember – a leggyengébb láncszem, aki néhány "üveggyöngyért" hajlandó elárulni a jelszavát vagy eltulajdonítani a rábízott adatokat. Bódi Zoltán nyelvész pedig azt elemzi majd, hogy vajon miért ért olyan nehezen szót egymással az it-biztonsági szakember és a vállalati felsővezető.

Mindezeken túl természetesen mintegy ötven szakmai előadás és workshop is lesz az immár hagyományosan kétnapos rendezvényen. Az idei év kiemelt témái között van a cyberfenyegetettségek elleni védekezés, a kritikus infrastruktúrák védelme, a mobileszközök biztonsága vagy éppen az adatbiztonság. Újdonság lesz, hogy a nyáron alakult Önkéntes Kibervédelmi Összefogás (KIBEV) toborzóközponttal és információs pulttal lesz jelen a rendezvényen.