Security

Magyarország is érintett a lehallgatási botrányban?

Helyre kell állítani a bizalmat az Egyesült Államokkal, mert ez az együttműködés alapja, nyilatkozta Martonyi János külügyminiszter az amerikai titkos adatgyűjtéssel kapcsolatban Budapesten.

A tárcavezető egy más témában tartott sajtótájékoztató után úgy nyilatkozott, még nem kapott választ arra a kérdésére, amelyet korábban feltett az amerikai nagykövetnek, hogy magyar embereket, intézményeket megfigyeltek-e.

Mint mondta, a legutóbbi hírek szerint 74 fővárosban állítottak fel megfigyelésre alkalmas berendezéseket, "tehát voltaképpen nehezebb lenne felsorolni azokat a fővárosokat", ahol nem voltak ilyen berendezések. Ez is mutatja, hogy "ez a dolog most már messze túlnőtt a bilaterális kapcsolatok szintjén" - mutatott rá.

Martonyi János véleménye szerint a kialakult helyzetnek nagyon fontos transzatlanti összefüggése van, ezzel kapcsolatban az Európai Tanács legutóbbi ülésének következtetései elég világosak és egyértelműek: "tisztázni kell ezt az ügyet", helyre kell állítani a két fél közötti bizalmat, mivel ez minden együttműködés alapja.

Hangsúlyozta, megoldást alapvetően most már egyrészt a transzatlanti rendszeren belül kell találni, az EU és az Egyesült Államok között. Emellett fontos emberi jogi vonatkozása is van az ügynek, a magántitok védelme, az adatvédelem, és ezek olyan súlyos kérdések, amelyeket mindenképpen meg kell oldani - mondta. Martonyi János csütörtökön Gödöllőn találkozik Victoria Nuland amerikai helyettes államtitkárral. Victoria Nuland a visegrádi csoport és a Közép-európai Kezdeményezés országai külügyi tárcavezetőinek találkozójára érkezik Magyarországra.

A Külügyminisztérium közleményben is reagált arra, hogy a WikiLeaks az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgató-átjátszó központjainak helyszínét tartalmazó illusztrációs anyagot tett közzé, és az egyik térképen Budapest is szerepel. A kommünikében azt írták, Magyarország elvárja, hogy az Egyesült Államok mihamarább tisztázza a helyzetet, és adjon magyarázatot a történtekre.