Security

FBI címlap
Forrás: ITB

Intenzív adatgyűjtés folyik Amerikában

Helyi sajtóértesülések szerint egy titkos bírósági utasítás alapján amerikai biztonsági szolgálatok telefonhívások millióinak adatait szerezték meg.

Az amerikai kormány tegnap elismerte, hogy telefonhívásokra vonatkozó adatok tömegét gyűjti be legkevesebb egy telekommunikációs szolgáltatótól. Az indoklás szerint az eljárás "létfontosságú eszköz az ország védelmében, az Egyesült Államok ellen irányuló terrorfenyegetések" elhárítására.

A sajtóbeszámolók szerint az FBI kérésére kiadott titkos bírósági utasítás alapján az egyik legnagyobb amerikai telekommunikációs cég, a Verizon április 25-e óta naponta szolgáltatja be a külföldre irányuló, valamint a belföldi mobil és vezetékes telefonhívások adatait az elektronikus megfigyelésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA). Állítólag a megfigyelés, amelyet az FBI a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán elfogadott, a belföldi telekommunikációs megfigyelést lehetővé tevő törvény alapján kezdeményezett, július 19-ig tart, és a hívások tartalmára nem vonatkozik.

Egy, a médiának névtelenül reagáló vezető amerikai kormányzati tisztségviselő megerősítette, hogy a vonatkozó bírósági utasítás kizárólag az olyan adatokra vonatkozik, mint amilyen a hívott telefonszámok listája, a hívások ideje és hossza, és nem terjed ki az előfizetők kilétére és a beszélgetések tartalmára.