Security

mcafee_címlap
Forrás: www.theemailadmin.com

Rengetegen viszik haza a bizalmas céges dokumentumokat

A G Data vírusirtó-gyártó felmérése szerint több mint 1,2 millió hazai munkavállaló viszi haza vagy küldi el e-mailben magának munkahelyi dokumentumait.

Ez egyrészt arról közöl információt, hogy sokan túlóráznak otthon, másrészt azt jelzi, hogy rengeteg bizalmas adat kerül ki a vállalatok felügyelete alól. A számítógépes állományok hazacipelését igencsak megkönnyítik a mára széles körben használt, egyre nagyobb kapacitású USB meghajtók, és hasonlóképpen egyszerű az e-mailes továbbítás kisebb méretű dokumentumok esetében.

Mindkét módszer eredménye, hogy a bizalmas dokumentumok kikerülnek a vállalatok zárt informatikai hálózatából, és teljesen ellenőrizhetetlenné válik, hogy hová, kihez jutnak el. A G Data kutatása megállapítja, hogy a legtöbben, 92 százalék azért „csempészi ki” munkaadója falai közül a dokumentumokat, mert otthon még dolgozni kíván vele. Ugyanakkor egyszerű gondatlanság miatt is veszélybe kerülnek értékes információk, ugyanis a férfiak között sokan vannak olyanok, akik véletlenül felejtik maguknál az adatokat.

Érdemes szabályozni az adathordozók használatát
Érdemes szabályozni az adathordozók használatát
A céges dokumentumok közel egyforma arányban hagyják el papíron, USB meghajtón és e-mailben a vállalatok épületeit, tudhatjuk meg a tanulmányból. Míg a papíron való szállítás a középkorú vidéki munkavállalókra jellemzőbb, addig az elektronikus módszereket főként a felsőfokú végzettséggel rendelkező budapestiek részesítik előnyben. A komoly veszélyekkel járó jelenség a teljes vagy részmunkaidőben dolgozó, 18-75 év közötti munkavállalók közül több mint 1,2 millió embert érint.

A biztonsági cég a veszélyes gyakorlat visszaszorítására azt ajánlja, hogy a cégek részletekbe menően szabályozzák, hogy alkalmazottaik és részlegeik miképpen használhatják a hordozható tárolóeszközöket. Szélsőséges esetben – ha ezek nem szükségesek a munkavégzéshez – érdemes teljesen tiltani a használatukat a vállalati hálózatban.