Security

Figyeli a webes alkalmazásokat is a Shell Control Box

A BalaBit tevékenységfelügyeleti megoldásának legfrissebb verziója mostantól a web alapú alkalmazások auditálására is képes.

A magyar fejlesztővállalat sikertermékének előző kiadása a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. innovációs díjait egyaránt elnyerte az év elején, így meglehetősen magas lécet kellett megugrani az új megjelenés során, olvashatjuk a cég közleményében. A 3 F5 verziószámmal ellátott új kiadás a HTTP/HTTPs protokoll támogatásnak, a továbbfejlesztett preventív funkcióknak és az egyszerű jelszó menedzsment eszköz integrációnak köszönhetően igyekszik is megfelelni ezeknek az elvárásoknak.

A Shell Control Box egy olyan tevékenységfelügyeleti berendezés, amely a távoli szerverekhez, virtuális asztalokhoz és hálózati eszközökhöz való hozzáférést ellenőrzi, és a rendszerekhez csatlakozó felhasználók munkafolyamatait mozifilmszerűen visszajátszható formában rögzíti. A most megjelent 3 F5 verzió legfontosabb újdonsága a HTTP/HTTPs protokoll támogatás, amely lehetővé teszi a web alapú alkalmazások monitorozását is. A webes aktivitások monitorozása napjaink fontos problémájának számít, hiszen ma a hálózati eszközök, operációs rendszerek vagy virtuális infrastruktúrák menedzselése az esetek jelentős részében webes interfészen, HTTP/HTTPs protokollon keresztül történik.

De talán ennél is fontosabb, hogy a nyereségtermelő folyamatokat is egyre több saját vagy külső szolgáltatótól bérelt webes alkalmazás támogatja, ezek felügyelete pedig komoly és sok esetben megoldhatatlan problémát jelent az it biztonság számára. Legyen szó akár egy érzékeny üzleti adatokat tároló e-banking, CRM vagy önkiszolgáló ügyfélszolgálati rendszerről, ahol a felhasználói aktivitásokat biztonsági, és megfelelőségi okokból kifolyólag egyaránt auditálni kell.