Security

facebook_like_címlap
Forrás: veribatim.com

Becsapós Facebook-videók

Újfajta átverés terjed a Facebookon, ezúttal videóba ágyazva: a cél a lájkolások számának növelése, de a technológia kártevők terjesztésére is használható.

A Facebookkal már eddig is számtalan adatvédelmi és egyéb biztonsági probléma volt, és hiába igyekszik a cég mindent megtenni a rések betömésére, a több száz millió felhasználó között mindig lesznek olyanok, akik új megoldásokat eszelnek ki a védelmi intézkedések kijátszására. A legújabb módszer a videóba ágyazott "lájkeltérítés" (likejacking), amely már kezd aggasztó méreteket ölteni.

A lájkot is lehet nem szeretni
A lájkot is lehet nem szeretni
Legalábbis erre a meggyőződésre jutott a Symantec, miután augusztus elején 3,5 millió, videót is tartalmazó posztot vizsgált meg. A vizsgálat kiderítette, hogy ezek közel hatoda (15 százaléka) voltaképpen átverés, mert nem a videó a lényeg, hanem a mögöttes lájkeltérítés. Ilyenkor a felhasználó gyanútlanul kattint valamire – tipikusan egy csali videolejátszóra –, ami alatt viszont láthatatlanul egy Like gomb van elrejtve. Miközben a netező azt hiszi, hogy egy videót indított el, igazából az összes ismerőse figyelmét felhívja a szóban forgó átverős tartalomra.

A lájkeltérítés tulajdonképpen egy régebbi módszer, a kattintáseltérítés (clickjacking) Facebookra adaptált változata. A clickjacking esetében is azt történt, hogy a felhasználót valamilyen trükkös módszerrel rávették, hogy kattintson egy gombra, ami a háttérben valami egészen más folyamatot indított el. A lájkeltérítés a legjobb esetben is bosszantó, mert a tartalom megjelenik a felhasználó üzenőfalán; dühítő is, mert egy átverés a sok kattintás miatt vírus módjára terjed a felhasználók között; a legrosszabb viszont az benne, hogy a módszer kiválóan alkalmas pc-k kártevőkkel való megfertőzésére vagy online számlainformációk ellopására.