Security

Defender
Forrás: ITB

Egyszerűen kivédhető a Windows 10 veszélyes hibája

A Windows 10 operációs igen súlyos biztonsági hibája egyes PC-ken megakadályozza a Windows Sandbox, valamint a Windows Defender alkalmazásokat felügyelő moduljának az elindulását, ami védtelenné teszi az érintett számítógépeket a kibertámadásokkal szemben.

A Microsoft szerint a Windows 10 Pro és Windows 10 Enterprise kiadások 1903-as, 1909-es vagy 2004-es változatát futtató PC-k lehetnek érintettek.

A Windows Sandbox lehetővé teszi a gyanúsnak minősített vagy még nem teljesen zökkenőmentesen működő alkalmazások izolált környezetben történő futtatását úgy, hogy nem lesznek képesek hozzáférni a rendszer fontos beállításaihoz, fájljaihoz. Ha ez nem indul el, abból még nem lesz biztonsági probléma. A Windows Defender alkalmazásokat figyelő modulja ugyanakkor arra is szolgál, hogy megvédje a számítógépet az Edge böngésző elleni kibertámadásoktól, így a kiiktatása komoly veszéllyel járhat.

A Microsoft támogatási dokumentuma szerint a két alkalmazás a következő hibaüzeneteket jeleníti meg, ha a fenti hiba miatt nem tud elindulni:

ERROR_VSMB_SAVED_STATE_FILE_NOT_FOUND (0xC0370400)
E_PATHNOTFOUND (0x80070003)

Szerencsére létezik egy egyszerű megoldás a probléma kiküszöbölésére, amíg el nem készül a javítással a Microsoft: egyszerűen újra kell indítani a számítógépet.