Security

win7
Forrás: ITB
Váratlan fenyegetés

Egy újabb nyomós ok a Windows 10-re való frissítésre

Január 14-e óta nem kap biztonsági frissítéseket a Windows 7 operációs rendszer a Microsofttól, ezért komoly kockázatokkal jár a használata. Ezt támasztja alá a Zoom videokonferencia szolgáltatása már javított sebezhetősége, amely bár minden windowsos verzióban jelen volt, mégis csak a vállalatoknál is még szép számban megtalálható Windows 7-es számítógépeket veszélyeztette.

Távoli kódvégrehajtást lehetővé tevő sebezhetőséget fedezett fel az 0patch biztonsági cég a Zoom videokonferencia szoftverben, amelynek kihasználásához a hackereknek nem kell mást tenniük, mint a kiszemelt áldozatot rávenniük egy fájl megnyitására. A dolog érdekessége, hogy bár a sebezhetőség a Zoom program valamennyi windowsos verziójában megtalálható, csak a nyugdíjba vonult Windows 7 operációs rendszert futtató számítógépek vannak veszélyben.

Szerencsére a Zoom időközben már javította a hibát windowsos programja 5.1.3-as változatának kiadásával, azonban a probléma rávilágít egy fontos tényre: ha el akarjuk kerülni azt, hogy számítógépünk folyamatosan veszélynek legyen kitéve, a Windows valamelyik támogatott verzióját célszerű használnunk. Márpedig a Windows 7 már kikerült a Microsoft látóköréből, és 2020. január 14-e óta nem kap biztonsági frissítéseket.