Security

office 365
Forrás: microsoft.com

Mi történt hajnalban a Microsofttal?

Néhány órán át – vélhetően DNS-hiba miatt – elérhetetlen volt a Microsoft néhány szolgáltatása, köztük a Hotmail, az Office 365. A probléma, valamint az elmúlt hónapok néhány hasonló történése ismét felveti a cloud computing megoldás megbízhatóságának kérdéseit.

A Microsoft egyes szolgáltatásainak előfizetői kicsit morcosak lehettek, amikor megpróbáltak hozzáférni a Hotmail, Skydrive, Office 365 fiókjaikhoz, de ez nem sikerült nekik.

Néhány órán át felszakadozhat a felhőzet
Néhány órán át felszakadozhat a felhőzet
A kimaradás a közép-európai idő szerint hajnalban történt, így vélhetően elsősorban az amerikai, ázsiai, ausztrál userek érezték kellemetlenül magukat a ténytől. A Microsoft szakemberei még mindig elemzik a történteket, de a kora reggeli első (Twitteren közölt) bejelentéseik szerint DNS-hiba okozhatta a két és fél órás pauzát.

Leginkább az Office 365 szolgáltatás-kimaradása tartozik a ciki kategóriába, mert a Google apps konkurenciájának szánt felület nyáron indult, és már augusztusban is volt egy rövidke időszak, amikor nem volt elérhető, tehát néhány hónap alatt két baki csúszott be. A Google Docs is szenvedett a napokban egy kisebb kimaradás miatt, a különbség csupán annyi, hogy a keresőcég szolgáltatása ingyenes, míg az Office 365 használatáért havidíjat kell fizetni.

A cloud computing megoldások – kezelhetőségi, biztonsági és egyéb okokból – egyre népszerűbbek, ám lehet, hogy az efféle sorozatos bakik kicsit megingatják a felhőhívők bizalmát.

Áprilisban az Amazon EC2 szolgáltatása adta meg magát egy időre, aminek köszönhetően olyan online felületek váltak elérhetetlenné mint a Foursquare vagy a Reddit.

Magyar idő szerint reggel 7 előtt néhány perccel a Microsoft illetékesei jelezték, hogy a „felhasználók többsége számára” újra elérhetőek a szolgáltatások, az Office 365 Twitter-profilján keresztül pedig közölték, hogy minden oké, és köszönik a türelmet. Az okokról egyelőre nem jelent meg hivatalos közlemény.