Security

USA
Forrás: bipartisanpolicy.org

Tíz évvel 9/11 után a cyberterror a veszély

A kritikus infrastruktúra elleni cybertámadás hatalmas károkat tudna okozni az országnak, Amerika – úgy tűnik – mégsem áll készen egy efféle terrorcselekmény elhárítására. Sokan ráadásul szkeptikusak a veszélyt illetően.

Tíz évvel a szeptember 11-i események után ma leginkább a cybertámadások jelentenek kritikus veszélyt Amerika biztonságára – a megállapítás egy washingtoni székhelyű think tank jelentéséből származik. A Bipartisan Policy Centerhez tartozó National Security Preparedness Group (NSPG) tanulmánya ugyan elismeri, hogy az állam itt-ott előrelépett a 9/11 Bizottság biztonsági ajánlásainak foganatosításában, de azért vannak komoly hiányosságok is.A központ munkatársai arra figyelmeztetnek, hogy az informatikai rendszerek megerősítése abszolút prioritás, nagyon sürgős feladat lenne, merthogy sajnos a kritikus infrastruktúra cyber úton történő kicsinálása nem csak valamiféle elméleti síkon létező lehetőség. Vagy ahogy fogalmaznak: nem science fiction.

A tanulmányban utalnak a belbiztonsági minisztérium (DHS) és a hírszerzés aggályaira is: a szervek szintén komoly veszélyforrásnak vélik az elektromos, víz-, gáz- stb. infrastruktúra elleni támadást.  A DHS munkatársai által felállított „rémálom forgatókönyv” szerint ha terroristáknak sikerülne hetekre megbénítani az elektromos hálózatot, az hihetetlen károkat okozna az országban – és ezt a legutóbbi japán katasztrófa következményei sajnos alátámasztják.

Sokak szerint Amerikában a kritikus infrastruktúra védelme nincs olyan állapotban, hogy egy esetleges komolyabb cybercselekményt eredményesen el tudjon hárítani. Olyan vélemények is léteznek, hogy – az elmúlt időszakban kormányzati, katonai hálózatok ellen elkövetett számos összehangolt támadás ellenére – a kormányzat nem veszi elég komolyan a helyzetet. Hiába hangzik el rendszeresen, hogy a háborús cselekmények a jövőben jellemzően online térben fognak zajlani, sok illetékes nem érzi a potenciális veszélyt és szkeptikusan áll a dologhoz. Akárcsak annak idején, 2001. szeptember 11 előtt.