Security

Piracy
Forrás: heroku

A BSA sem támogatná az új kalóztörvényt

A legnagyobb internetes cégek és az Európai Parlament után már a BSA sem pártolja a sokak által veszélyesnek titulált Stop Online Piracy Act tervezetét.

A szerzői jogokat sértő (kalóz)tevékenység visszaszorítására készülő törvénytervezet elveszítette egyik legfontosabb támogatóját: a Business Software Alliance-et. A világ legnagyobb szoftvergyártóit tömörítő szervezet elnök-vezérigazgatója a BSA blogján fogalmazta meg aggályait. Robert Holleyman szerint a Stop Online Piracy Act (SOPA) elfogadásával a törvényalkotók kissé túllőnének a célon. Persze szükség van az illegális tevékenységet folytató szereplők visszaszorítására, ugyanakkor így jóval több minden is odaveszhetne.A SOPA elfogadása esetén az amerikai kormány teljes egészében letilthatná a hozzáférést bizonyos – a szerzői jogokat sértő – weboldalakhoz. A BSA vezetője szerint a szólásszabadság vagy a privacy olyan jogok, amelyek semmilyen esetben nem sérülhetnek; mint ahogy a hálózatok és a kommunikáció biztonsága nélkül sem tud működni az online világ – ugyanakkor a készülő törvény bizonyos elemei adott esetben negatívan is hathatnak ezekre.

Amint azt korábban megírtuk, a Képviselőház által tárgyalt tervezet (valamint a Protect IP Act, amely jelenleg a Szenátus előtt van) ellen közös levélben tiltakoztak a legnagyobb internetes cégek. A Google, az AOL, az eBay, a Facebook, a LinkedIn, a Mozilla, a Twitter, a Yahoo! és a Zynga képviselője is aláírta a jelenleg tárgyalt törvényjavaslat elleni tiltakozó nyilatkozatot. A cégek egybehangzó nem tudják támogatni ezen jogszabályokat, és arra kérik a törvényalkotókat, hogy más módon lépjenek fel az illegális weboldalak ellen. A Kongresszushoz emellett 60 civil és emberi jogi szervezet tiltakozó levele is eljutott.

Közben az Európai Parlament is jelezte, hogy nem ért egyet az amerikai javaslattal. A hamarosan megrendezendő EU–USA csúcstalálkozóról kiadott állásfoglalásában az EP hangsúlyozza, hogy „az IP-címek vagy domainnevek visszavonására irányuló egyoldalú intézkedések elkerülése révén biztosítani kell a globális internet és a kommunikációs szabadság integritásának védelmét”.

A szerzői jogok rendszerének reformja mellett emelte fel a szavát Neelie Kroes digitális menetrendért felelős EU-biztos, aki szerint a copyright szót hallva az emberek egy részének már inkább negatív érzései lesznek; a rendszer sokak szerint már nem a szerzők jogának elismeréséről szól, hanem sokkal inkább a felhasználók megbüntetésének eszközeiről.