Security

elon musk
Forrás: Tesla

A Tesla gyárat vették célba orosz hackerek

A hét elején az amerikai hatóságok letartóztattak egy orosz állampolgárt, aki azért utazott az Egyesült Államokba, hogy egy nevadai vállalat alkalmazottját egymillió dollárért felbérelje arra, hogy malware-t telepítsen munkaadója hálózatába. Most kiderült, hogy a szóbanforgó vállalat a Tesla, és a célba vett üzem az autógyártó Reno melletti létesítménye.

Maga Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója erősítette meg tweetjében, hogy az oroszok az ő vállalatának informatikai rendszerébe kívántak behatolni. Meglehetősen ritka, hogy a hackerek egy rosszindulatú belső munkatárs segítségével próbálnak meg támadást indítani.

A bírósági iratok szerint a 27 éves, orosz Egor Igorevich Kriuchkov a WhatsAppon keresztül vette fel a kapcsolatot a Tesla egyik alkalmazottjával, akivel négy évvel korábban már találkozott. Kriuchkov felfedte a beszervezni kívánt munkavállaló előtt, hogy milyen célból utazott Renóba, többször is találkozott vele, és azt kérte tőle, hogy telepítse az egyedi kialakítású malware-t a Tesla belső hálózatában.

A hackerek 250 ezer dollárt költöttek a rosszindulatú program kidolgozására, amely adatokat vont volna ki a Tesla hálózatából és elküldte volna azokat egy távoli szerverre. Az ellopott információkkal akarták megzsarolni és nagy összegű váltságdíj kifizetésére kényszeríteni a Teslát. A megkörnyékezett alkalmazott - egy orosz emigráns - azonban az első találkozót követően jelentette a dolgot a Teslának és az FBI-nak, így a próbálkozást sikerült meghiúsítani.