Security

12_itbn_illustration_final_l1a_420px
Forrás: -

Száz év biztonság

Ha a jelent akarjuk biztonságossá tenni, meg kell ismernünk a jövőt – mondják az ITBN szervezői.


Rendhagyó formában kezdődik az idei, immár hagyományosan kétnapos Informatikai Biztonság Napja (ITBN). A szeptember 27–28-án megrendezendő esemény első előadását egy 2111-ből „érkező” biztonsági szakember tartja majd; az általa mondottakat aztán Galántai Zoltán jövőkutató, tudomány- és technikatörténész, Kovács Tücsi Mihály sci-fi író, a Galaktika Magazin tudományos szerkesztője, valamint Kurucz Imre piackutató tárgyalják meg egy kerekasztal-beszélgetés során. A távoli jövőről pedig azért kell fellebbenteni a fátylat, hogy minél pontosabban megismerhessük a jelent, ezáltal pedig minél jobban felkészülhessünk a jelen és a közeljövő biztonsági kihívásaira – mondta a rendezvényt beharangozó múlt heti sajtótájékoztatón Keleti Arthur, az ITBN főrendezője.

Szűk esztendő

Nem lesz több pénz az információbiztonságra – ez derült ki abból a nem hivatalos közvélemény-kutatásból, amit az ITBN-re jelentkező szakemberek körében végeztek el a kutatók. Az eredményeket ismertető Keleti Arthur szerint a válaszadók 50 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az információbiztonsági költségkeret nem változik szervezeténél. Ennél is aggasztóbb azonban, hogy 14 százalékuk esetében valamennyire, 10 százaléknál pedig jelentősen megkurtítják a biztonsági büdzsét.

 

Két további olyan előadás is lesz, amit nem biztonsági szakemberek tartanak, ám ezek mondanivalója is szorosan kapcsolódik a konferencia témáihoz. Csányi Vilmos etológus az emberi viselkedésről fog beszélni: az emberi motivációk megismerése rendkívül fontos az it-biztonság szempontjából is, mert hiába a legjobb technika, ha annak használója – vagyis az ember – a teljes biztonsági lánc leggyengébb szeme, akiből ki lehet csalni a jelszavakat, aki eltulajdonítja a védett adatokat. Bódi Zoltán nyelvész pedig azt elemzi majd, hogy vajon miért ért olyan nehezen szót egymással az it-biztonsági szakember és a vállalati felsővezető. (A szakmai előadásokról lásd cikkeinket az itbusiness múlt heti és eheti számában.) Újdonság lesz, hogy a nyáron alakult Önkéntes Kibervédelmi Összefogás (Kibev) toborzóközponttal és információs pulttal lesz jelen a rendezvényen.