Security

Dagad a botrány: Merkelt is lehallgatták?

A személyes adatok védelméhez való jog az Európai Unió minden polgárát azonos módon megilleti, reagált az Európai Bizottság alapjogi ügyekért felelős szóvivője, Mina Andreeva az Angela Merkel telefonjával kapcsolatos hírszerzési tevékenységről szóló értesülésekre.

"Az adatvédelmi előírásokat mindenki esetében alkalmazni kell, legyen szó állampolgárok elektronikus leveleiről vagy akár Angela Merkel telefonjáról" - jelentette ki Viviane Reding alapjogi biztos szóvivője.

Andreeva felhívta a figyelmet arra, hogy a tagállamok vezetői most megmutathatják, hogy a szónoklatok mellett tettekre is készen állnak, s jövő tavaszig sikerül elfogadni az unió új adatvédelmi irányelvét, amely szerinte Európa "függetlenségi nyilatkozata" lehetne ezen a területen.

Újságírói kérdésre Olivier Bailly, a bizottság szóvivője azt is világossá tette, hogy az Európai Bizottság tagjainak és elnökének, José Manuel Barrosónak a telefonját magas szintű biztonsági előírások védik, amelyekről ugyanakkor nem adhat felvilágosítást. Nincs olyan nyom vagy bizonyíték, amely alapján kétségbe vonható lenne, hogy ezek a vonalak biztonságban vannak - jelentette ki Bailly.

A német külügyminiszter hivatalába kérette a berlini amerikai nagykövetet, miután tegnap fény derült arra, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) megfigyelhette Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját. Egy nappal korábban pedig a francia államfő adott hangot nemtetszésének, miután kiderült, hogy az NSA 2012 és 2013 fordulóján több tízmillió francia telefonhívás adatait rögzíthette. Az amerikai nagykövetet Párizsban is bekérették a külügyminisztériumba.