Security

Kína is berágott Washingtonra

Kína magyarázatot követel azokra a napokban megjelent vádakra, miszerint az Egyesült Államok a pekingi ausztrál nagykövetséget is bevonva folytat vagy folytatott hírszerző tevékenységet, továbbá több kínai városban lehallgatóállomásokat üzemeltet.

A kínai külügyi szóvivő a Sydney Morning Herald című ausztrál lapban megjelent információkra hivatkozó kérdésre válaszolt, amikor a helyzet tisztázására szólított fel.

Hua Csun-jing Peking súlyos aggodalmát fejezte ki, és egyúttal felkérte a Kínában működő külföldi diplomáciai képviseleteket, hogy tartsák be a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó nemzetközi szerződéseket, továbbá tartsák magukat távol olyan tevékenységektől, amelyek összeférhetetlenek státusukkal és sértik Kína biztonságát, illetve érdekeit.

Sajtóértesülések szerint a lehallgató berendezések kisméretűek és kevés ember kezeli őket. Olyanok, akik fedésben dolgoznak, s a diplomaták többsége számára sem ismert a tevékenységük. Ausztrál illetékesek nem kívánták az információkat kommentálni, mondván, titkosszolgálati ügyekben ezt a gyakorlatot követik.