Security

22_dataprot1_420px
Forrás: -

Interaktív adatvédelem

Az internet, amellett, hogy ontja az információt, a szolgáltatások fejében egyre gyakrabban kér tőlünk személyes adatokat, az adatvédelmet mintegy mellékes ügyként kezelve. Ezen próbál most segíteni egy webes alkalmazás.

Egy sor olyan internetes oldal létezik, amelynek használatához regisztráció szükséges – gondoljunk csak az összes közösségi oldalra, a webes levelezőprogramokra, az online áruházakra, az előfizetéses médiaportálokra, vállalatok cloud-szolgáltatására, bankok ügyféljegyzékeire, elemzőcégek, kutatóintézetek, kórházak adatbázisaira stb., amelyek ezzel adatkezelővé minősülnek. A regisztráláskor pedig személyes adatokat kell megadnunk, amelyek remélhetőleg nem kerülnek illetéktelen kezekbe.

Adataink védelmét elvileg minden civilizált országban törvények igyekeznek garantálni, de, ahogy mondani szokták, nem lehet minden rekord mellé rendőrt állítani.

 

Törvényi garanciák?

Adatvédelmi anomáliák márpedig vannak, ugyanis az említett oldalak általában elfelejtik közzétenni, hogy adatainkat hol tárolják, kik nézhetik meg stb. A tisztázatlan helyzetre az egyik legjobb bizonyíték az, hogy kiküszöbölésére számítógépes programokat írnak – mint például a VisualLaw nevű interaktív alkalmazást.


Amikor adataink megadásával – és esetleges díjfizetéssel – regisztrálunk egy webes szolgáltatásra, akkor lényegében jogi erővel bíró szerződést kötünk a szolgáltatóval. Annak érdekében, hogy ez a szerződés megfeleljen a nemzeti és az európai uniós adatvédelmi törvényeknek, illetve direktívának, célszerű már előre gondoskodni a helyes fogalmazásról, illetve a személyes adatok megfelelő elhelyezéséről.

 

Vizualizált verziók

Ezt segíti az az alkalmazás, amely kifejezetten webes szolgáltatások adatvédelmi szabályzatainak, illetve felhasználói szerződéseinek, és ezek belső összefüggéseinek strukturált vizualizálására fókuszál, s amelynek prototípusát a Pécsi Tudományegyetemen készítették el egy alkalmazott kutatási projekt keretében – magyarázza Ludányi Zoltán pécsi joghallgató, a projekt résztvevője.

Az auditálásnak is nevezhető eljárás során a felhasználó mindig az általa elfogadott felhasználói szerződések verzióit vizualizálhatja egy úgynevezett problématérképen, illetve léphet vele interakcióba, azaz: a háttérben futó jogi ontológia alapján ítélhet magára nézve károsnak vagy elfogadhatónak egy paragrafust; a választást a rendszer eltárolja a jogi ontológia automatizált fejlesztése, illetve az üzleti modell felhasználói visszajelzéseinek statisztikai elemzésére.

Mi is az az ontológia?

A szó eredeti jelentése lét, de az ismeret- vagy a tudásmegosztás kontextusában az ontológia a fogalomalkotás, a fogalom-feltérképezés specifikációját, vagyis konkrét körülírását jelenti.

Gyakorlati célból az ontológiai egy formális szerkezetű szótárban szereplő meghatározások csoportja. Bár nem csak ez az egyetlen módja van a fogalomalkotás specifikálásának, e módszernek van néhány olyan tulajdonsága, amelyek miatt az jól használható a tudásmegosztásra a mesterséges intelligenciában.