Security

Oracle
Forrás: wordpress.com

Fájlkezelő csomag számítási felhőkhöz

Bejelentették az Oracle Cloud File System megoldását, amely integrált konstrukcióban is elérhetővé teszi a cég két fájlmenedzsment szoftverét. A vállalat célpontja az újdonsággal az egyre jelentősebbé váló cloud-piac.

 Az amerikai szoftveróriás a napokban jelentette be az Oracle Cloud File System fájlrendszert, amelynek segítségével a szervezetek alkalmazásaikat, adatbázisaikat és tárolórendszereiket számítási felhőn belül installálhatják. A csomag az ASM (Automatic Storage Management) Dynamic Volume Manager és az ASM Cluster File System szoftvereket tartalmazza. A Cloud File System tulajdonképpen ezeknek az ASM-re épülő technológiáknak az új elnevezése.

Egyre jelentősebbé válik a számítási felhő.     (forrás: cloudcomputing.sys-con.com)
Egyre jelentősebbé válik a számítási felhő. (forrás: cloudcomputing.sys-con.com)

Az ASM Cluster File System tulajdonképpen egy peer-to-peer alapú fájlrendszer, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy adott hálózaton belül bármely tetszőleges szerverre elmentsék és bármely tetszőleges szerverről lekérhessék az adataikat. A fájlrendszer azonban számos fejlett, az adminisztátorok tevékenységét megkönnyítő kiegészítő alkalmazást is kínál. A szoftver például a fájlok felcímkézését is lehetővé teszi oly módon, hogy a felhasználók tetszőleges paramétereket társíthatnak az egyes állományokhoz. Habár a Cluster File System különálló alkalmazásként is megállja a helyét, más fájlrendszerekkel is képes együttműködni - bizonyos kritériumok mellett.

Az ASM Dynamic Volume Manager egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy az állományok újraszervezése nélkül is lehetővé teszi az egyes tárolórendszerek tetszőleges bővítését. A szoftver segítségével így az ügyfelek mindenféle leállás nélkül kedvükre bővíthetik, egyszerűsíthetik és migrálhatják a fájlrendszereket.

„A csomag révén a felhasználók automatizált tárolómegoldásra épülő fájlrendszer-klasztereket alakíthatnak ki" - nyilatkozta Bob Thome, az Oracle termékmenedzsmentért felelős igazgatója, aki szerint a fájlklaszterek egyaránt hasznos megoldást jelenthetnek azoknak a szervezeteknek, amelyek belső felhőrendszereket építenek ki, és azoknak is, aki csak tesztelni szeretnék saját felhő-alapú alkalmazásaikat.

Az Oracle Cloud File System már megvásárolható, 5000 USD/processzor áron.