Security

SolymosAkos_GulyasPeter_RSAC2015_580
Forrás: Quadron

Biztonsági konferencia olajközelben

Tudósítás Abu-Dzabiból

A Közel-Keleten, Abu-Dzabiban zajlott le az RSA (az EMC it-biztonsági részlege) a 2015 év végi konferenciája, az RSA Conference. Ezen részt vett és kiállított a Quadron, amelynek kereskedelmi- és marketingvezetője, Gulyás Péter, és a tanácsadási üzletág vezetője, Solymos Ákos nyilatkozott az itbusinessnek a helyszínről.

Miért jó egy it-biztonsági cégnek Abu-Dzabiban kiállítani?

Gulyás Péter (G. P.): Már a tavalyi induláskor az egyik fő stratégia irányként határoztuk meg a közel-keleti piacon való megjelenést a magyarországi jelenlét, kormányzati szállítóként való működés, valamint a környező országok felé történő terjeszkedés mellett. El is jutottunk 2015 elején Bahreinbe, Kuvaitba és Katarba a Külügyminisztérium meghívása nyomán. Már kötöttünk is biztonsági szolgáltatásokkal kapcsolatos üzleteket. Ezért jött kapóra, hogy most először Közel-Keleten rendezték meg az RSA konferenciát, amelyen tehát nemcsak részt veszünk, hanem ki is állítunk.

 

Gulyás Péter kereskedelmi és marketingigazgató,QUADRON
Gulyás Péter kereskedelmi és marketingigazgató,QUADRON

 

Solymos Ákos, Quadron
Solymos Ákos, Quadron

 

Hogyan értékelik a szereplést?

G. P.: Talán korai még az értékelés (a konferencia első napjának végén járunk), de sok érdekes és értékes beszélgetést folytattunk, számos piaci szereplővel tudtunk találkozni. Tudni kell, hogy ezt a konferenciát az RSA, egy it-biztonsági szállító szervezetén belül egy külön bizottság szervezi éppen abból a célból, hogy ne csak az RSA szerepeljen, hanem a rendezvény fel tudja vonultatni az iparág nagyobb szereplőit. Akik jellemzően nem a termékeiket méltatják, hanem az it-biztonság jelenségeit adresszálják a prezentációiban. Például a nyitó előadást a Egyesült Arab Emírségek biztonsági hatóságának elnöke tartotta.

Melyek ennek a térségnek a különlegességei?

G. P.: A térségben óriási sebességgel fejlesztik az it-infrastruktúrát, ismerősek az olyan korszerű területeken, mint a m2m (machine to machine) kommunikáció, a smart cities, a IoT (Internet of Things). Ugyanakkor nem feltétlen ismerik és követelik meg a biztonsági elvárásokat, sok esetben nincs keretrendszer és tudás az információvédelem területén. Ezért érdekes ez a piac a mi számunkra, egy kedvező távolságban levő, európai cég számára.

Csak it-biztonsági szakmai témákkal foglalkozik a kiállítás?

Solymos Ákos: Nem. Nagyon sokszor felmerül itt is a biztonságtudatosság kérdése, és nemcsak a céges területen. Az emberek az egész világon az otthoni biztonságtudatosságukat viszik be a munkahelyre, a kényszerítés pedig nem igazán hatékony. Most először szerepelt az RSA konferencia kiállításán kifejezetten nem szakmai, hanem a gyerekek biztonságtudatosságát növelő kezdeményezés, a RSA CyberSafety: Kids. Ennek keretében a szülők és a pedagógusok számára tesznek elérhetővé olyan anyagokat, amelyek ezzel a kérdéssel a nem hozzáértő szinten lehet foglalkozni, hogy a jövő munkavállalói már másképpen viszonyuljanak a biztonsági irányelvekhez.

Hogyan értékelik a legfrissebb magyarországi kiberbiztonsági fejleményeket?

S. Á.: Biztosan nagy hatással lesz a piacra az, hogy a kormányzat egy kézbe fogja területet. Jól látszik, hogy az eddiginél nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni erre e kérdéskörre. Az előtt, hogy Magyarország hogyan szerzi vissza a korábbi jó európai kiberbiztonsági pozícióját, látok kihívásokat, de bizakodóak vagyunk. Mindenképpen pozitív, hogy létezik Magyarország Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiája, és az ennek nyomán létrejött törvények előírják kiberbiztonság megfelelő szinten tartását, és nyilván majd meglesznek ehhez az erőforrások is előbb-utóbb.

 Egy magas szintű érdekelt

Az RSA Konferencia egyik előadója volt Jason Haward-Grau, a MOL Csoport informatikai biztonsági igazgatója, és sikerült is beszélnünk vele. Elmondta, hogy ő is teljesen indokoltnak találja a konferencia helyszínét, hiszen a közel-keleti országok egyrészt meglehetősen „nyugtalanok” it-biztonsági szempontból (is), másrészt, mint szállító számára fontos régió ez a közművek és az energiaipar területén. Már az az első nap végén sikeresnek találta az eseményt, mert számos értékes találkozáson vett részt nemcsak közel-keleti szervezetek képviselőivel, hanem a szállítói oldallal – például a Quadronnal.
Az IoT vonulattal kapcsolatos kérdésünkre kifejtette, hogy az az informatika evolúciójának teljesen logikus lépése a felhőtechnológia révén. Ha az előrejelzéseket nem is tartja teljesen pontosnak, meg van győződve arról, hogy az IoT mind az m2m kommunikációban, mind az fmcg- (végfelhasználói tömegtermékek) szektorában gyors és nagy volumenű lesz. Két vonatkozásban tartja ezt kockázatosnak. Egyrészt evidens az iot a biztonságra gyakorolt hatása az „ami megtörténhet, az meg is történik” elv miatt, másrészt egy nemkívánatos esemény, avagy egy sikertörténet akár pozitív, akár negatív irányba fordíthatja az IoT, mint üzlet sorsát.