Kenczler Mihály

Kenczler_Mihály_100x100
Forrás: ITB

Vesszen a CapsLock!

Időről-időre előkerül a billentyűzet. Mindig elmeséljük, hogy C. Latham Soles finommechanikus feltaláló az angol nyelvbeli gyakoriság miatt szórta szét a betűket 1873-ban, hogy a gyakoriak ne kerüljenek egymás mellé, nehogy összeakadjanak a betűkarok – így alakult ki a QWERTY elrendezés. Amely annyira elterjedt, hogy lehetetlen megszabadulni tőle, a Dvorák és egyéb, még ritkább elrendezések számtalanszor bebizonyított előnyei ellenére sem.
De most a szintén kiirthatatlan CapsLockot szeretném lejáratni.

Olvastam valahol, hogy a korai (3-4000 éve készült) korongozott agyagedényekre gyakran keresztmintákat karcoltak, hogy hasonlítson a kosárfonás belsejébe tapasztott, még ősibb edényekre. Ilyen a CapsLock is.
Tökéletesen értelmetlen maradvány, annyira hozzászoktunk, hogy nem is gondolkozunk el az értelmetlenségén, még a hátrányait is elviseljük a megszokás kedvéért. Ha a 0,03% energiamegtakarításért érdemes cikkezni, meg zöldezni (telefontöltő kihúzása a konnektorból), akkor az értelmetlen és káros, laptoponkét legalább egy köbméter CO2-lábnyomú CapsLockért miért nem?!

Ezen a gépen a hengert emeli a Shift
Ezen a gépen a hengert emeli a Shift
A mechanikus írógépeken nehéz volt gépelni. A billentyűket a ma szokásos erők sokszorosával kellett megnyomni. A nagybetűre váltás volt a legnehezebb: vagy az egész kocsit kellett egy ujjal megemelni. (Nyilván volt áttétel, de képzeljük el, egy széles gépen, mekkora a súlya!) , vagy a teljes betűsort kellett egy erős rugó ellenében lenyomni. Ha meg csupa nagybetűvel akart írni az alany, akkor hosszan lenyomva kellett tartani azt a nyavalyás Shift gombot. Teljesen nyilvánvalóan adódott a kényelmi megoldás: akadjon be az a Shift, hogy ne kelljen nyomva tartani.

Ez a kor elmúlt. Legalább háromszor. Először az elektromos írógépnél. Aztán a gömbfejes írógépnél. Majd a számítógépnél. Tévedés ne essék: körülbelül 1955-ben.

Most ugye 2015-öt írunk, tehát 60 (hatvan) éve kerülgetjük a CapsLock gombot, és kapunk gutaütést, ha véletlenül lenyomtuk, és már legalább tíz éve maga a szövegszerkesztő felismeri, hogy valószínűleg tévesen, de úgy maradt. De a gomb még mindig ott van, a 13 mm vastag ultrabook 13 hüvelykes kicsi képernyője alá véres verejtékkel összekapart klaviatúráján is. Nem a levegőbe beszélek, ez itt az Asus Zenbook UX305 billentyűzete:Egyébként ez az elrendezés szokásosnak mondható. A legtöbb gyártó ilyen bűntettet követ el: Acer, Dell, HP, Toshiba, stb. – tisztelet a nagyon kevés kivételnek. A kurzorgombokra rárakják a PgUp-PgDn-Home-End funkciókat, amelyek csak az Fn gombbal együtt érhetők el. Miközben a CapsLock ott terpeszkedik, és legfeljebb tévedésből nyomjuk le.

Itt az ideje, hogy leszámoljunk vele, Amíg a gyártók észbe nem kapnak, addig egy késsel pattintsuk le a gomb „sapkáját”, és dobjuk el. Nem lesz szép a helye, de legalább nem lehet megnyomni. (Cirka két hét alatt megszokjuk, hogy nem szabad odanyúlni – és akkor vissza lehet rakni, hogy a sebhely eltűnjön... )

 A helyes megoldás pedig az, hogy a Shift kétszeri megnyomásra akadjon be, és írjon csak nagybetűvel a gép, a következő Shift megnyomásra meg akadjon ki. Az a led meg kerüljön be a bal Shift alá.
Amely legyen nagyobb, a jobb kézzel használt egér miatt amúgy is ballal nyomja az ember a Shiftet. A CapsLock helyére – és a megkisebbedett jobb Shift mellé mehetnek a speciális nemzeti karakterek vagy az eddig elátkozott, eldugott @ és \, amelyeket évtizedek óta kell előkotorászni naponta több tízszer – avagy a kurzorgombokról leválasztott navigációs funkciók.

És most jöhetnek az anyázó hozzászólások, biztos van, aki naponta CapsLockozik – legyen tudatában annak, hogy törpe, elhanyagolható, még az összegződő kerekítési hibával sem előkerülő kisebbségben van.

A gyártók is legyenek tudatában ennek. Nem kell a CapsLock.

Egy kis tökösség, az kell. Hogy valaki szakítani merjen a hagyománnyal. Hogy a copywriter kitalálja, hogyan kell a tökös gyártó múlhatatlan értékévé tenni a 21. század billentyűzetkiosztását.

Kenczler Mihály

(Van egyébként tökös gyártó. Ki más, mint a Google? A Chromebook Pixel a Chromebookok csúcsa. Na, azon nincs CapsLock. A keresés funkciót tették oda, de ebben ki is merült a tökösség. A fél hektáros jobb Shift alatt üres helyek vannak, és nincs Del gomb a la Mac. A navigációs funkciók meg Ctr-Alt-osak. Nos?)

Ezen a gépen a hengert emeli a Shift
Ezen a gépen a hengert emeli a Shift

(Annak, aki pedig eljut idáig, elárulom, hogy a kicsi, szétszedhető tablet-laptopoknál valami elmozdulás látszik a jó irányba. A Lenovo Yogánál a CapsLock ugyan nagy, de nem Fn-esek a navigációs gombok. Az Acer Switch 10-nél viszont simán levágták a CapsLock kétharmadát egy plusz billentyű kedvéért!)