Tóth Haász Gabriella

Toth_Haasz_Gabriella
Forrás: -

Hat Gondolatsegítő Sapka

Van egy remek módszer arra, hogy például kollégák, érdemben, kreatívan szeretnének megvitatni valamit. Nem mai a találmány, de – sajnos - kevesen használják, noha tanácsadók sok esetben ajánlják. Ez a Hat Gondolatsegítő Sapka.

A módszer lényege, hogy egy-egy problémát vagy helyzetet hat különböző szempont szerint, vagyis hat képzeletbeli sapka segítségével vizsgálunk meg. Fontos, hogy egyszerre mindig csak egy „sapkát” viselünk, s a csoportban mindenki ugyanazt!

A színes sapkák megközelítésmódokat szimbolizálnak: a fehér (a tiszta lap) az elérhető tényeket, információkat, a vörös (tűz, forróság) az érzelmeket, sejtéseket, indulatokat, a fekete (mint a bírói talár) a veszélyeket, kockázatokat, a sárga a (napfény, optimizmus) az értékeket, előnyöket gyűjti össze, míg a zöld (energia, növekedés) a kreativitást, új ötleteket, lehetőségeket tár fel, a kék (mint az égbolt) a gondolkodási folyamat szervezője, ellenőrzője, a következtetések levonására alkalmas eszköz.

A sapkákat sokféle módon, tetszőleges sorrendben lehet alkalmazni. Érdemes kipróbálni, mi történik, ha egy olyan kérdésben (szinte minden kérdés ilyen) ahol az érintettek érdekei különböznek, mégis közös érdekük, hogy megoldjanak egy problémát, energiájukat nem az emészti fel, hogy egymás ellen gondolkodnak, hanem a közös cél érdekében!

A Hat Sapka módszer alkalmazása csökkenti az értekezletek időtartamát, elősegíti a párhuzamos gondolkodás kialakulását, de alternatívát nyújt a vitapartnert hagyományosan „legyőzendő ellenfélnek” tekintő nyugati vitakultúra helyett is.

(Forrás: De Bono, Edward, Six Thinking Hats, Penguin Books, 1985)