Tölgyes László

Tölgyes László
Forrás: ITB

¡Viva Las Vegas!

Véget értek a nagy óév búcsúztatások és a pótszilveszterek is, de a rövid pihenés után nem áll meg az élet. A jövő héten kezdődik a CES, lesz mit bámulnunk, és ámulhatunk mi mindent kell majd ebben az évben is megvásárolnunk, ha trendkövető állampolgárok szeretnénk lenni az it világban.

Hazánkban közben megjelent a cink.hu, vagyis a „trollbölcső”, ami az alternatív blogolás élharcosa szeretne lenni egy kiugrott indexes potentáttal. A linuxosok sem tétlenkedtek, meg akarják hódítani a mobil- és táblagép-piacot az Ubuntu nevezetű változatukkal. Ha ez nem lenne így még elég január elején, az is kiderült, hogy Ázsiában már a macskáknak is van közösségi médiája Catmoji néven. Rebesgetik azt is, hogy állítólag a Nokia végleg ki fog szállni a mobil bizniszből.

Mit is várhatunk a jövő kedden Las Vegasban megrendezendő kiállítástól? A héten ígéret hegyeket kaptunk, így joggal gondolhatjuk, a jövő tényleg elkezdődött. Állítólag 20 ezer új terméket és fejlesztést fognak bemutatni. Hazánk is képviselteti végre magát a nagy seregszemlén a Leonar3do 3D szerkesztővel és a GPS Tuner kerékpáros navigációs szoftverrel.

Ami biztos: az egész kiállítás az okostelefonok és ezek elfajzott utódai körül fog forogni, 1200 cég állít majd standot ebből a fajtából. A bizakodó előzetes felmérések szerint 16 százalékos növekedésre számíthatunk 2013-ban ezen a területen. Nem szabad elfeledkeznünk a táblagépekről sem, mert itt akár 54 százalékos fejlődést jósolnak. Ez elég valószínű, mivel közben kihalt a netbook nevezetű olcsó számítógép, melynek gyakorlatilag helyettesítőjévé vált a „deszka”, persze nem kell arról sem elfeledkeznünk: jelenleg a táblagép a trend a piacon. Mindez nem csak a billentyűzet nélküli eszközök nyomulásának, de az új processzorok hiányának is köszönhető.

Az Acer és az ASUS januártól már egyáltalán nem gyárt netbookot, ők is az érintőképernyős megoldásokban látják a profitot és a jövőt, mint manapság minden hardvergyártó. Így maga a koncepció nem változott, csak a burok alakult át körülötte, hiszen maradt az olcsó belső, csak egy csicsás külcsín került rá az idők szavának megfelelően. Annak idején 2009-ben nagy jövőt jósoltak eme szegmensnek a piackutatók, mindenki a tartalomfogyasztás és a web 2.0-s forradalom gyermekének tartotta a suta kis gépeket.

Gyakorlatilag a netbook láz mögött az Intel Atom termékcsaládja állt, eredetileg mobilokba szánták vagy táblagépekbe, de maga a technológia ezen a területen még nem volt képes mit kezdeni vele. Így, ha ló nincs, akkor a szamár is jó elvet követve születtek meg a kis gépek, melyek eredendően már születésükkor halálra voltak ítélve. Manapság a belépő szintű PC-k helyét joggal vették át a táblák, a digitálisan élvezhető tartalom is merőben átalakult 2013-ra.

Nem maradhat el CES új tévék nélkül sem, ugyanis az egykor hatalmas fekete dobozok nem csak laposodtak az elmúlt évtizedekben, de okosodtak is. Ugyan sajnos még nem fogjuk látni a forradalminak ígérkező, de csak szóbeszédekből ismert Apple TV-ket, de a konkurencia, a Google az LG jóvoltából bemutatja idén az új fejlesztéséit.

Mert tévézni jó, a legtöbb magyar háztartásban is már lapos televízió virít a horgolt terítővel leborított asztalon a nappaliban, legalábbis erről tanúskodott a nagy karácsonyi vásárlási őrület. Az LG sem aprózza el a kiállításon, a legfőbb célja, hogy újraértelmezze magát a készüléket és annak az eredeti funkcióját, gyakorlatilag a felhasználói élményt szeretné más síkra átplántálni. Ennek az első lépcsője az áttekinthetőség, hiszen eddig az okostévék funkcióit csak 10 százalékban használta az őket bámuló népség. Van ebben a nagy igyekezetben, valljuk be, valamiféle nosztalgia is nagyapáink nagy fekete fadobozai iránt.

Az új trend az egyszerűség, hiszen a Smart Home kezdőlap is úgynevezett kártyákból épül fel, és testre is szabható (My Interest Card). A távirányító sem a régi szappanos doboz elvét követi, a Magic Remote Qwerty már teljes értékű billentyűzettel és mozgásérzékelővel rendelkezik, vagyis a gesztusvezérlés lassan ide is beköltözik. Ha ez túl bonyolult lenne, akkor használhatjuk az év nagy újrafelfedezését, a hangvezérlést is. Van itt Google keresés, sőt a Prime Time műsorújságban is ennek segítségével kereshetjük ki kedvenc műsorainkat. Az új LG Smart tévékben már kétmagos processzor dobog, vagyis mászkálhatunk az interneten és videókat is lejátszhatunk velük akár egyszerre is. Maga a készülék vékonyabbra sikeredett, mint egy iPad, sőt a keret is szinte eltűnt róla.

Mivel a tartalom láda a Google tv technológiáján alapszik, nem hiányozhatnak belőle a manapság divatos és kötelező csatlakozási lehetőségek sem. Így párosíthatók hozzá az okostelefonok és a táblagépek wifivel, mindent a tévére portolhatunk a lakásban, ha kompatibilis vele. Gyárilag van már telepítve rá az OnLive alkalmazás, vagyis kapunk egy játékgépet is vele. Ha mozizni szeretnénk inkább, akkor kapóra jön a CINEMA 3D funkció, s a polarizált technológia révén már vibrálás nélkül izgulhatunk kedvenc filmjeinken.

A CES legnagyobb durranása még sem ez, hanem a Linux diadalmas bevonulása az okostelefon és táblagép piacra. Ez nem más, mint az Ubuntu nevezetű disztribúció, melyet a Canonical a héten mutatott be, de a hivatalos debütálása Las Vegasban lesz, valójában a gyártók számára. Persze rögvest megkérdezi a nyájas olvasó: mi a fenét akar az Android és az iOS, valamint a Windows Phone korában egy Linux a mobil platformon valójában.

A válasz egyszerű: az asztali pc-s élményt az okostelefonokon, hiszen a legtöbb felhasználó még ezen szocializálódott, sőt a jövő nemzedéke is ezt tanulja még az általános iskolában, hiszen szerencsére még senki nem születik iPad-del a kezében. Mi értelme ennek a koncepciónak és nyomulásnak akkor? Nem más, mint a megszokás hatalma. Érintőképernyőre optimalizálták ugyanis az asztali rendszert. Erre utal a „Welcome” képernyő, ezen jelennek meg az értesítések és a hívások, nem kell feloldani a mobilt, hanem egyből használható a telefonunk.

Az operációs rendszer teljes mértékben támogatja a gesztusvezérlést, vagyis ha Windows 8-at vagy Androidot nyomogattunk eddig, néhány perc alatt belakhatjuk az Ubuntut. Persze sok minden ismerős lehet más okostelefonos rendszerekből, mégis első pillantásra látszik, hogy nem egyszerű másolásról, hanem egy átgondolt új koncepcióról van szó a linuxos mobilos rendszerben.

Miért is lesz ez jó nekünk, hiszen sokan kétkedve fogadják az új trónkövetelőt? Az innovatív, gesztusokra optimalizált új felület miatt tulajdonképpen, melyen natív és webes alkalmazások egyaránt futtathatóak. A fő érv mégis a html5 kompatibilitás, de az sem jelent hátrányt, hogy könnyedén lehet rá programokat írni a legelterjedtebb programozási nyelvekkel is (C++, Open GL, QML és JavaScript). Lesz hozzá szoftverbolt is, amit itt Ubuntu Software Centernek hívnak, sőt felhőbe is pakolhatunk (One Cloud), továbbá nem elhanyagolható az egyszerű pc és mobil szinkronizáció sem.

Persze a tökéletes futtatásához majd a legújabb felsőkategóriás mobilok kellenek: vagyis 4 magos processzor, 1 gigabájt memória és legalább 3 gigabájtos háttértár, ha a „desktop” módot is akarjuk majd használni a telefonunkon. Mindezt vagy az év végén, vagy 2014-ben tudjuk majd csak megvásárolni, hiszen még sok mindent kell fejleszteni a rendszeren. Aki viszont megszállott Ubuntu hívő, az már kézhez kaphatja a CES-en az Ubuntu for Android változatot. Ez nem más, mint az asztali rendszer bőrének az „androidosítása”. Ha a telefont rákötjük egy dokkolóra, majdnem úgy fog viselkedni legalábbis, mintha egy pc-n futtatnánk az Ubuntut.

Mindenesetre ez csupán ízelítő azokból az újdonságokból, amelyeket jövő kedden láthatunk Las Vegasban (jelen sorok szerzőjének kenyéradó gazdái sajnos nem támogatják a fizikai valóságban történő jelenlétet). Valószínűleg táblagép hegyek is lesznek, ami azt is jelenti, hogy nemsokára válogathatunk az olcsóbbnál olcsóbb változatokból. Egészen biztos, hogy sokak keserű szájízzel fogják konstatálni azt, hogy a karácsonyra kapott kütyüik már divatjamúlt múzeumba való darabbá avultak.

Hiába, manapság nem években, hanem hónapokban mérik a technológiai fejlődést az it iparban. Mindenesetre itt a Balkán szomszédságában még a lejárt szavatosságú eszközöknek is örvendhetünk, amíg nem tiltják be azokat bölcs vezetőink, és amíg lesz érdemleges, élvezhető és cenzúrázatlanul fogyasztható tartalom a virtuális oldalakon.