Tölgyes László

Tölgyes László
Forrás: ITB

Trónok harca

Valahogy túl kell élni a Mikulást és a Bronzvasárnapot is, mert lassan a bevásárlóturizmustól lépni sem lehet fővárosunkban. A Prezi bebizonyította a héten, hogy tökös hungaricum, amikor mikor feltörték a forráskódjukat. A Nokia immár Microsoft préda lett végérvényesen, a Bitcoin meg a kínaiak miatt összeomlott.

Végre lett valami a már megszokássá vált és unalmas fémekről elnevezett karácsonyi bevásárló hétvégék kezdete előtt a médiamunkások számára is, hiszen állítólag kipukkadt a Bitcoin lufi olvashattuk mindenütt. Gyakorlatilag csupán arról volt szó, a kínaiak megirigyelve, hogy a keresztények ilyenkor már előkarácsonyoznak Mikulás néven, egy kicsit belekevertek a már szinte vírusként terjedő virtuális pénz őrületébe. A központi bankjuk (People's Bank of China) ugyanis megtiltotta nemes egyszerűséggel a pénzintézeteknek, hogy eme fizikai voltát nélkülöző valutával kereskedést folytassanak ezentúl. A várt hatás nem múlt el, rögvest az árfolyam 1100 dollárról 970-re esett vissza. A hivatalos indoklás egyébként elég semmitmondóan (a szokásos kínai pártállami „újbeszél”-nek megfelelően) a pénzmosás és a spekuláció könnyű volta volt a digitális pénzt illetően, magánemberek természetesen használhatják továbbra is a saját felelősségükre ezt, ha tudják. Az egész akcióban csak az volt furcsa, hogy pont Kína volt az az ország ahol a legnépszerűbb lett eme fizetőeszköz használata, hiszen az árfolyam álomhatárának az átlépése is a mandarin nyelvet használó nép fiainak köszönhető főleg. A BTC China (a Bitcoin saját helyi tőzsdéje) pedig már régóta tárgyalásokat is folytatott a legalizálásáról, hogy az analóg világban is tudjanak majd vásárolni vele hivatalosan is.


Ha valaki bányászott már ilyen virtuális fizetőeszközt, akkor tudnia kell a Bitcoin soha nem volt híres a stabilitásáról, így egy 30 százalékos esés még vígan belefér a pakliba. Különösen, ha arra gondolunk, egy bank fenyegetése után a befektetők, mint a birkák mozdultak a pásztor intő hangjára. Persze érdekes konspirációs elméleteket is lehetne gyártani arról, hogy kinek az érdeke volt ez az egész zuhanás ennyire plasztikus kivitelezése, de sajnos a hely és az idő hiánya miatt majd egy másik cikkben fogok a spekulánsok és a hazárdjátékosok lehetséges szerepéről beszámolni olvasóimnak, a Bitcoin történelmének zivataros hónapjai egy magyar bányász szempontjából címmel. Az pedig, hogy egy a magyar rögvalóságban leledző egyszeri lényt mennyire ütnek Alan Greenspan ex-FED-elnök elnök szavai mellbe, amikor is azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy a Bitcoin egy hatalmas lufi, mindenkinek a képzeletére bízom inkább minthogy értékeljem. Az utca embere hazánkban ugyanis valószínűleg nem is hallott erről az egész nagy virtuális pénz paráról semmit sem, örül ha meg tudja vásárolni a karácsonyra kinézett olcsó táblagépét és LCD televízióját és nem deviza hiteles.

Valószínűleg sokkal jelentősebben fogja megváltoztatni a hangyaként Budapest utcáin futkosó, a közösségi médiába ragadt egyszerű felhasználók életét az EU legújabb döntése: a Microsoft és a Nokia házasságának a hivatalos engedélyezése. Azt is hamarabb tudták Szent Miklós napján a céges piros színű csomagok kicsomagolása közben, hogy Ian Mulally Ford vezér –  akiről rebesgették, hogy Steve „The Court Jester” Ballmer helyét átveszi és végre sikeressé teszi az almás cég árnyékában lassan elsorvadni tűnő Microsoft nevezetű céget – nemet mondott a nagy kérésre. Így mégsem vállalja el az It-Krisztus szerepét, mert marad a magyar felhasználók kedvenc autómárkájánál még 2014 végéig legalább. Persze tudjuk nem könnyű MS Pista barátjának lenni és ezt a hálátlan szerepet felvállalni, de nem kell félni várnak még a sorukra elég sokan. Satya Nadella helyi erő, Tony Bates Skype guru és Stephen Elop a Nokiától is ott figyel a palettán még állítólag.

Az EU ugyanis tényleg örül a Nokia-Microsoft biznisznek. Hiszen minden skrupulus nélkül engedélyezte az Európai Bizottság versenyügyi hatósága a csekély 7,4 milliárdos (dollárban értendő természetesen és nem euróban) a mobilgyártó és szolgáltatási üzletágra kizárólag vonatkozó akvizíciót. Tehát nem kell félni, nem lesz Windows 8.1-es feliratú kerékpárgumi és gumicsizma a közeljövőben a magyar boltokban sem. Az állítólagosan megelőlegezett fontos kockázati tényezők, mint a két cég tevékenykedésének átfedésének a lehetősége (a már elcsépelt kartell vád) illetve a szintén fenyegető mumusként beállított piactorzító versenyelőny sem fenyegeti a Brüsszelben székelő it korifeusokat ezek szerint. Még arra is vetemedtek, hogy kijelentették, az okostelefonok és a táblagépek nagy európai elterjedése végett egészséges a verseny élénkülése miatt is eme fúzió, az Apple és a Samsung harapófogójának dominanciája elől való menekülés végett. Ilyenkor szokták volt megjegyezni, nem kellett volna a vikingeket és azt a fránya olaszt, aki Kolumbusz Kristófnak hívatta magát a messzi a magyar szent hercegről, a magyar Imréről (Vajk fiáról) elnevezett földre annak idején elküldeni. Nem beszélve a katolikus egyház akkori agonizálásáról, a búcsúcédulákról és Lutherről, a kiugrott papról, aki felszegezett valami iratot egy templom kapujára és lám itt veri azt a Microsoft 521 évvel később (a svédeket most ne számítsuk, ők csak a History Channel szerint kerültek oda marketing szempontból tudjuk). Minden hungaricum lassan, mint látjuk a Microsoft mennybemenetele is így lesz az karácsony ünnepe előtt.

De félretéve a tréfát, nemcsak az EU, de a finnek is és az USA megfelelő és illetékes minisztériuma is megáldotta Európa felvirágoztatásának „jószándékú” határozatát. A bürokrácia malmai működésének volta miatt erről majd hivatalosan az átlagember jövő év első negyedévében értesülhet. Hiszen még a Forbes-on is arról delirálnak, hogy a Microsoft leendő mobilstratégiája az eredményén békésen macskaként szunyókáló almás Szent Jobs örökségét elherdáló céget minimum 3 éven belül le fogja taszítani az trónusáról. A nagy megoldás és a Szent Háború harcában a cross-platform eszközök fognak segíteni az immáron Helsinkiben is főhadiszállást szerző redmondiaknak. A kulcs a nálunk még kissé elfeledett, de a minap az Appra magyar! pályázaton is kőkeményen vett platform (mármint a győztesek díjazása végett, hiszen ki volt a legfontosabb szürke eminenciás, ha nem Steve Ballmer egykori kenyéradó gazdái most is, mint mindig, az amerikaiak már a kamrában vannak hazánkban is!), a Windows Phone 8 egyetemes és kötelezővé voltának kiharcolása rejlik.

Tény a Windows Phone elég jól növeli a statisztikák szerint a rajongótáborát, már a mutatók 3,6-on állnak a 2 helyett. A Nokia bekebelezésével is lehet a sérelmüket, a közösségi médiát visszafoglalni rafináltan (emlékszik még valaki az annak idején büszkén bejelentett so.cl-re még, vagy használta azt?). A megoldás állítólag a Nokia App Social közösködős szolgáltatása lenne, itt meg lehet osztani és marketingelni is az egyszeri emberek véleménye alapján is a kedvenc appjainkat. A példa pedig ragadós tudjuk mindenkire, ha sokszor mondják sokan azt, előbb vagy utóbb el fogja mindenki hinni, mint a nagy történelmi vallásokban az isten létezéséről szóló téziseket. Mellékesen nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy miért is éri meg még a kutyának is a finn gumis cég: a fejlődő országokban betöltött kulcspozíciója miatt. Itt tényleg le lehet győzni majd az Apple nevezetű céget, hiszen Tim Cook tervei között nem szerepelnek a fekete és egyéb színű bennszülöttek, sőt „iOS Harmadik Világ” operációs rendszerről sem szól a fáma. Az almát inkább fogyasztás céljából, mintsem kommunikáció végett használják ott a távolban, ha teremne azokon a kietlen és isten háta mögötti vidékeken eme gyümölcs, ami tudjuk egykoron a Tudás Fájáról származott és csak átkot szült az emberiségre a Biblia szerint legalábbis. Mellesleg az Android sem ígérkezik méltó vetélytársnak ezeken a kietlen helyeken. Tehát ha ténylegesen a darabszámot vesszük figyelembe majd a mobil kommunikáció fejlődése végett a következő években, akkor borítékolható Bill Gates volt cégének a sikere. Todd Brix eme stratégiája és víziója tehát ül és működni fog, csak nem tudni mennyiben fogja megrettenteni a jelenleg is uralkodó és szépen felosztott okostelefonos és táblagépes világrendet és királyságokat a virtuális térképen. A savanyú a szőlő effektus soha nem eredményez látványos sikereket azonban. A Nokia láthatjuk még a lelkét is eladta az ördög udvari bohócának, a Microsoftnak, hogy túlélje önmagát, vagyis inkább a saját legendáját, hogy továbbra is vigye valamire. Biztos túl fogja élni a válságot és újra szárnyalni is fog, de mindenki sejti, előbb vagy utóbb maga a brand megy a süllyesztőbe. Egy arculatváltás és ennek a kézikönyvének a kivitelezése még mindig olcsóbb, mint csontvázakat őrizgetni a szekrényekben ismerjük már a Grimm mesékből is.

Az udvari bolondokat le lehet cserélni mindig, az istenadta nép nem sokáig emlékszik a királyokra sem, sem a nagy nevettetőkre, mint Steve Ballmer volt egykoron. Mindenki lecserélhető, a lényeg az, hogy kommunikálhasson az egyszeri halandó, a lehetőségekhez képest szabadon és NSA mentesen. A 7,7 milliárdos „business” tehát megköttetett, az EU is pápai áldását adta rá, mint a középkorban, a Nokia márkaneve pedig szépen el fog tűnni a Lumia és Asha telefonokról. Ami sikeres volt az marad, ami meg nem az megy a kukába, ilyen az élet rendje.

A Microsoft pedig tudjuk mindig szeret előre a medve bőrére inni, ismeretes ez már az operációs rendszerének a történetéből is. A toldozás és foltozás és hűbelebalázs megoldásokkal van kikövezve a CV-je eme cégnek. Mióta viszont Szent Jobs firmája kanonizálva lett és gyakorlatilag megváltotta a Windowstól a világot (és ténylegesen a mindennapok mumusaként tevékenykedik ellenük, nem beszélve a Google aknamunkájáról sem), végre virítani kell végre valamit. Nemsokára ki fog derülni, hogy mit lehet tenni az udvari bolond örökségével, hiszen a nagy alapító atya fontosabb dolgokkal foglalkozik: a vizeletből fejleszt áramot a szegényeknek és nyomorultaknak. Vajon a híresen okos és pedáns finnek, a saját rabszolga és önműködő házi hardverüzem és a harmadik világ megannyi naponta megsokszorozódó emberi egyede hoz-e megváltást vagy el fogja herdálni a híres és patinás örökséget. Nem kevesebbről van szó tehát, hogy mi lesz majd felírva Bill Gates sírjára. Ballmer ugyanis megmarad a Tecső oldalain az idők végezetéig már okulásul a következő it nemzedékek döntéshozóinak. A „sic transit gloria mundi” lehetne egy alternatív változat 2013-ban még, vagy egy manapság divatosabb kifejezés: „Winter is coming”?

“There is only one god and his name is Death. And there is only one thing we say to Death: “Not today.”

George R.R. Martin,A Game of Thrones