Tölgyes László

Tölgyes László
Forrás: ITB

Damnatio Memoriae

Remélhetőleg mindenkinek sikerült túlélni a karácsonyt, de sajnos néhány nap és itt a naptári év vége is. Nem szabad megfeledkezni a nagy ajándékcseréről sem (hiszen nem mindenki kapott tökéletes vagy működő terméket a fa alá), illetve a remek végső leárazásokról. Vásárolok, tehát vagyok ilyenkor a szlogen. Az utolsó 2-3 napon is fogynak az IT termékek szerencsére a boltok polcairól, tudjuk az új év első 3 hónapja úgyis a nagy pangás korszaka lesz. Nemcsak azért mert elfogytak az anyagi tartalékok, hanem mert kifogyott a raktárkészlet is, és márciusra úgyis kijönnek az új színes és szagos kütyük. Mindenesetre karácsonykor azt is megtudtuk egy prédikációból, hogy Jézus, ha ma élne biztosan nyomulna a Facebookon és a Twitteren is. Tehát van még jövő és büszke arccal vonulhatunk át 2013-ba.

Tudom most mindenki egy nagy évértékelő szöveget várna tőlem, mi történt 2012-ben, értekezést a legnagyobb bukásokról és a legjobb trendekről, de sajnos nem szolgálhatok ezekkel. Érdemes ugyanis vigyázó szemeinket a három nap múlva elérkező jövő évre vetnünk, mert sokkal jobban járunk vele, ha húsbavágó kérdéseket taglalunk, mintha révedező tekintettel a múltba merednénk. Mi is vár majd ránk 2013-ban? Tudjuk mindig csak rosszabb lesz, sírva vigad a magyar, most nem is alaptalanul.

Jön ugyanis a telefonadó január elsejétől, vagyis mind a vezetékes (kinek van még ilyen oldschool cucca?:)) és mobiltelefonos beszélgetések után különadót kell fizetniük a szolgáltatóknak, igaz az eddig fizetendő ágazati adót megszüntették. Gyakorlatilag a lakossági és vállalati ügyfelek esetében is a kétszeresére növekedtek a terhek. Nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy ezt majd minden szolgáltató az előfizetőin fogja behajtani előbb vagy utóbb. Hogy ne örüljenek a kábelszolgáltatók, őket is megadóztatják a közműadó címén, vagyis a lég- és földkábelenként is méterenként 125 forintot kell majd fizetnie ezen cégeknek. Ennek hatására vidéken egy csomó kis szolgáltató fog tönkremenni, sőt előre megjósolható, hogy hazánk internetes térképét is újra kell majd rajzolnunk, hiszen megannyi fehér folt fog megjelenni ezen. Mondjuk eddig sem volt leányálom vidéken élni tudjuk, és azért megmarad nekik a méregdrága mobilinternet és az offline média.

Sebaj mondhatjuk, ha majd felutaznak a székesfővárosba, akkor a MÁV-START jóvoltából majd az Intercity-vonatokon és az elővárosi vonalakon is szörfölhetnek a világhálón az ingyenes WIFI-vel, már ha van erre alkalmas táblagépük vagy okostelefonuk. Sajnos a beígért 7.2 Mbps levelezésre és böngészésre alkalmas csupán, de örülhetnek, mert ők is azon 50 millió utashoz tartozhatnak majd, aki állítólag használni fogja eme remek szolgáltatást a vasúttársaság víziója szerint. Igaz, állítólag 8 hónap alatt tudják ezt csak műszakilag kivitelezni, de mégis majd augusztusra a balatoni nyaralás végére a koszos és büdös vonatokon is élvezhetjük a kiberlétet a több órás késések alkalmával. (Arról viszont nem tudunk, hogy lesz-e megfelelő mennyiségű konnektor is a szerelvényeken, mert előbb-utóbb egy mobil és egy notebook is lemerül a fizika törvényi szerint.)

Nem kell félni nemcsak a mobilozás, de az internet is drágább lesz 2013-ban a fránya uniós direktívák miatt. Többen meg is kongatták a vészharangot, hogy ez a magyar virtuális szolgáltatói ágazat kihalásához vezethet. Miről is van szó? Az EB hatósági árassá tenné az internetszolgáltatók hálózatbérleti díját (hurokátengedési díj pontosabban), ebből egyenesen következik, hogy itt is a költségeket a sor legvégén állók: a felhasználók és  a fogyasztók fogják majd megfizetni. Maga az előterjesztés elég zavaros, mert nincs benne tisztázva, mit is értenek virtuális szolgáltatón, mobil vagy internetszolgáltatást, vagy mindkettőt esetleg? Mindenesetre, azt tudjuk itt a keleti végeken az EU-nál sokkal olcsóbban érjük el a kiberteret. Ha viszont tényleg életbe lép eme elképzelés drasztikusan megnőhet az internet elérésének az ára. Főként azoknak, akik kis cégeknél fizetnek elő a netre, hiszen jelenleg a felhasználók kb. 10%-a használ virtuális szolgáltató általi előfizetést. Ez a 2012-es statisztikák szerint negyedmillió előfizetőt jelent, ami nem elhanyagolandó tényező, hiszen ők biztosan többet fognak fizetni majd, ha nem mondják fel rögvest a szerződésüket.

Hogy legyünk azért egy kicsinyég optimisták is a 2013-al kapcsolatban, nézzük milyen pozitív dolgok várnak majd ránk a jövő esztendőben.

Jönnek a mobilos kuponrendszerek végre, így nem kell majd az interneten bóklásznunk egy-egy kedvezményes „last minute” út vagy fogfehérítés miatt. A közelünkben lévő és kedvenc boltjaink folyamatosan fognak bombázni minket termékeikkel. Nem más ez, mint a várva várt mobiltelefonos fizetés bevezetésének első lépcsője. Svédországban a MasterCard már tesztelte a rendszert Uppsalában, működőképesnek bizonyult, jöhet az éles bevetés az Unióban is. Mi fog történni a méltatlanul elfeledett NFC-vel? Vajon 2013-ban vásárolhatunk már tényleg drót nélkül mobilokkal is, vagy csupán egy félresikerült próbálkozás volt ez is, mint megannyi fejlesztés az IT-világ történelmében?

Ha minden igaz talán lesz végre Apple TV is, vagyis eljő a Nagy Informatikai Forradalom, ami teljesen át fogja alakítani tartalomfogyasztási szokásainkat. Nem lesz ez más gyakorlatilag, mint a hagyományos televíziózás halála, ha tényleg frappánsan be tudja majd vezetni a néhai Steve Jobs csapata ezt Amerikában. Európába, mint tudjuk az előrejelzés szerint majd csak 2014-re érkezik el a világmegváltó találmány. Addig mi örülhetünk a jövőre debütáló iWatch-nak és a márciusban érkező új iPad Mininek és iPhonenak is.


Nem lenne az sem meglepő, ha az Android operációs rendszerének végre kijönne az 5.0-ás változata, melyet már régóta ígérgetnek. Ha annyira megy a szekere, mint ahogy azt hirdeti a Google, akkor a jövő év legjobb operációs rendszere lehetne, így az almás cégnél sírhatnának majd Cupertinoban. Ha kicsit körbenézünk a világban minden második mobil vagy táblagépen ugyanis ez fut jelenleg. Nem szabad megfeledkezni a már régóta beígért újabb olcsó Nexusokról (a nép táblagépéről) sem. A jelenleg kaphatók változatok elég sikeresen szerepeltek a deszkák nagy évi megmérettetésén 2012-ben. Mondhatni veszik, mint a cukrot őket, hazánkban is elég körülményesen lehet csak egy-egy 7-est vagy 10-est becserkészni és megvásárolni. Persze azt már régóta pletykálják, hogy esetleg ezeket az új táblákat majd a bekebelezett Motorola fogja gyártani. Valamit csak kezdeni akar a kereső óriás a volt telefongyártó céggel, habár a szabadalmai miatt vette meg azt csupán tudjuk.

Nem szabad megfeledkeznünk a RIM-ről sem, hiszen a 10-es operációs rendszere úgy tűnik tényleg forradalmat és feltámadást, sőt új jövőt ígér a méltatlanul elfeledett és leírt cégnek. Hazánkban is egy ideig minden nagyobb multinál Blackberry-vel ment a vállalati kommunikáció. Egy ilyen piacot visszaszerezni pedig hatalmas fegyvertény lenne a kanadaiaknak.

Kérdés az is vajon bejön-e a Microsoftnak a Nokia átalakítása, vagyis a Windows Phone tényleg fel tud-e már 2013-ban zárkózni a nagyok mellé. Esetleg a Windows 8 sikerén felbuzdulva egyre több felhasználó tér át az Androidról eme platformra? Nem kérdés designban már nyertek, de vajon a szolgáltatások és a szoftverbolt is hozza majd a bőség választékát és ígéretét, vagy pedig marad a szorgalmas másolás és a programok portolása eme felületre csupán, mint opció.

Ha 2012 a táblagépek éve volt, hiszen még Magyarországon is ez volt a slágertermék karácsonykor (igaz az alsó és középkategóriás gépek, melyek csupán tartalomfalásra alkalmasak), kihalnak-e vajon a notebookok, mint ahogy jósolják, és egy öszvér érintőképernyős táblagéppé zsugorodnak majd? Mi lesz az ultrabook-ok és az asztali PC-k sorsa?

Megannyi kérdés, amire előbb vagy utóbb, de a jövő évben megkapjuk majd remélhetőleg a választ. Tudjuk Notradamusnak kell lennie manapság annak, aki meg akarja jósolni az IT-iparág fejlődését. Csupán vakon vagy tükör által homályosan látjuk a következő hónapokat is. Hiszen tudjuk már tapasztalatból, ahogy vénülünk, a jövő már nem az, mint ami régen volt. Kitörlődik vagy kitörlik majd ezt a keserves 2012-t is, mint mindent elménkből, csak ez a langyos örökös jelen marad meg nekünk örökkön-örökké.